O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum militarii ucraineni de la bordul unor blindate Bradley distrug în mod spectaculos două vehicule ale armatei ruse folosind rachete TOW, furnizate de asemenea de armata americană.

Punct ochit, punct lovitFoto: Captura video - OSINTTechnical

Filmarea arată cum două vehicule ale armatei ruse sunt distruse în succesiune rapidă cu ajutorul Bradley-urilor americane, deși din înregistrarea filmată pe timp de noapte în regiunea Zaporojie nu este clar dacă acestea au fost tancuri sau alte vehicule de luptă.

Exploziile puternice surprinse sugerează însă mai degrabă prima variantă.

O înregistrare video mai lungă cu loviturile arată cum militarii ucraineni au urmărit cele două vehicule rusești înainte de a-și regla tirul pentru a fi siguri de eliminarea țintelor:

Vehiculele de luptă a infanteriei Bradley sunt dotate cu două lansatoare care pot distruge tancurile inamice cu ajutorul unor rachete de tip BGM-71 TOW („Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided”), considerate printre cele mai fiabile din lume.

Produse în număr mare începând cu anii 1970, ele se află în prezent în dotarea a numeroase țări NATO, printre care Canada, Germania, Marea Britanie, Spania sau Italia.

De altfel, generalul american Mark Hertling a vorbit încă din luna ianuarie, înainte ca SUA să aprobe oficial trimiterea de vehicule Bradley armatei ucrainene, despre faptul că acestea au potențialul de a fi „ucigași de tancuri”.

De ce a descris generalul american vehiculele Bradley drept „ucigași de tancuri”

„Așa cum am spus acum câteva zile, am fost comandant de Brad (Bradley) în Desert Storm. Brad-ul (sau IFV/CFV) NU este un tanc, dar poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe. (IFV=Vehicul de Luptă al Infanteriei, CFV= Vehicul de Luptă al Infanteriei Mecanizate)”, a scris el pe pagina sa de Twitter după

„Pe turelă are: 2 rachete antitanc TOW, tun automat Bushmaster de 25 mm, mitralieră coaxială de 7,62, toate eficiente la distanțe mari. Două imagini cu CFV-ul nostru din 1990-91, prima variantă a lui Brad, cu 'sacii de nisip ai săracului' și cu suportul de bagaje adăugat”, a explicat Hertling, un fost comandant al forțelor americane din Europa.

„Acesta a fost un vehicul grozav. Am atacat eficient tancurile irakiene, blindatele BMP și alte ținte. Deși este un vehicul cu șenile, nu are multe probleme complicate legate de motor și turelă. Consum bun de benzină, viteză maximă de aproximativ 65 de kilometri pe oră pe teren accidentat, mentenanță minimă, protecție și putere de foc solide. Variantele de infanterie au mult spațiu în spate pentru soldați”, a mai pledat el.

Primele vehicule Bradley destinate Ucrainei au ajuns în Europa la jumătatea lunii februarie, după cum au arătat înregistrări video apărute pe platformele social media la momentul respectiv.

Rusia a invocat distrugerea mai multor vehicule Bradley în primele zile ale ofensivei ucrainene, unele estimări plasând la 15% efectivele pierdute de Kiev după începerea atacului.

Urmărește ultimele evoluții din a 481-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.