Konstantinos Passaris, poreclit „Fiara din Balcani”, a fost transferat cu măsuri sporite de securitate la sfârșitul săptămânii trecut de la penitenciarul din Arad la cel din Craiova, a dezvăluit luni Gândul. Un sindicalist din Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat pentru Digi24 că transferul a fost necesar pentru că influența liderii clanurilor din penitenciar.

Polițiști din Administrația PenitenciarelorFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„Trebuie mutat din penitenciar în penitenciar pentru că influențează liderii clanurilor din penitenciare, în sensul că-i poate manipula în folosul lui. Poate să-i atace pe colegi. Și la Craiova i se vor asigura măsuri de securitate sporite. Sunt măsuri complementare, care să reducă riscul unei evadări, revolte, unor incidente critice. Influențează foarte mult deținuții cu care intră în contact”, a explicat Cosmin Dorobanțu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

El a subliniat că „existau mituri că ar fi învățat toată arhitectura penitenciarului, pe care voia să o folosească pentru a evada”, un alt motiv pentru care a fost mutat.

Sindicalistul a subliniat că fix această influență și renumele de care se bucură, fiind considerat de unii inclusiv cel mai periculos deținut din România, sunt motivele pentru care este mutat des dintr-un penitenciar în altul. În trecut, Passaris a mai fost închis la Craiova, de unde a plecat la Gherla, pentru că reprezenta un factor de stres pentru gardieni. De-a lungul celor 20 de ani de detenție a mai trecut și pe la Rahova.

Cine este Konstantino Passaris

„Fiara din Balcani” a fost condamnat la închisoare pe viață în iulie 2003 pentru uciderea unui casier și a unui paznic într-un jaf comis în noiembrie 2001 la o casa de schimb valutar din București. Anterior, el a mai ucis doi polițiști greci după ce a evadat din penitenciarul din Grecia unde era încarcerat.

Konstantinos Passaris execută în penitenciarele din România o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, dar el are şi în Grecia o sentinţă cu patru condamnări pe viață, plus alţi 49 de ani de puşcărie pentru crime, tentative de omor şi jafuri armate.

E considerat unul dintre cei mai sângeroși criminali din Europa, iar faptele lui sunt consemnate în cele opt mandate europene de arestare prin care autorităţile elene au cerut recent predarea lui în Grecia.