Un soldat ucrainean trimis la instruire în Germania a povestit ce a fost cel mai surprinzător pentru el și camarazii săi la pregătirea care li s-a oferit în armata țării membre a NATO, relatarea sa ilustrând și o mare lacună a forțelor armate occidentale.

Soldati ucraineniFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Ampla relatare publicată pe Twitter de soldatul ucrainean a fost rezumată pe pagina sa de către analistul militar Samuel Bendett, un expert în sisteme robotice militare, inteligență artificială și dezvoltarea de arme rusești. Bendett activează în cadrul Centrului pentru Analize Navale, un think tank american din Arlington, Virginia, specializat în probleme militare.

Bendett afirmă că din toate lucrurile relatate de soldatul ucrainean un punct cheie sare în ochi:

„Ei (n.r. soldații NATO) nu se bazează deloc pe dispozitive electronice și faptul că noi mergem în misiuni cu smartphone-uri chinezești și tablete li s-a părut nebunesc”.

În cadrul postărilor pe care le-a făcut pe Twitter militarul ucrainean a povestit că el și camarazii săi au fost pregătiți și de instructori americani, nu doar germani.

„Dar după 'Kropyva', eu nu vreau să mă întorc deloc la documente de hârtie”, a mai spus ucraineanul într-o referință la una dintre aplicațiile de cartografiere folosite de militarii Kievului pentru planificare, calculare și orientare a misiunilor.

„Timp de o săptămână am fost învățați să citim hărți, să luăm azimutul, să transferăm azimutul de pe busolă pe hartă și viceversa. Când le-am spus că noi folosim aplicații electronice pe tablete și telefoane, nu ne-au luat în serios”.

Lipsa dronelor ieftine pentru militarii NATO, un șoc pentru ucraineni

Soldatul ucrainean a relatat de asemenea că militarii NATO au avut aceeași atitudine și față de folosirea quadcopterelor și a dronelor civile, afirmând că acestea „nici măcar nu intră în planurile lor”.

„Ei au alte tipuri de drone, dar doar la nivel de brigadă. Asta ne arată că în afară de războiul cu aborigenii din Irak, Afganistan, Siria, americanii nu au participat la un război serios de mult timp”, a mai spus soldatul ucrainean destul de sarcastic.

„Armata lor nu are un analog pentru drona chineză Mavic 3, ceea ce a fost un șoc pentru noi”, a adăugat el.

Samuel Bendett a notat la rândul său că lipsa unui echivalent pentru dronele ieftine precum cele comerciale folosite de ambele părți ale războiului din Ucraina a devenit un punct major de discuții și deliberări în cadrul forțelor armate americane.

Soldații ucraineni au început să folosească drone comerciale reconvertite în scopuri militare încă din primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin ca un substitut ieftin al forțelor aeriene în misiuni de recunoaștere a câmpului de luptă. Ulterior ei au trecut la utilizarea unor drone kamikaze pentru atacarea tehnicii de luptă rusești.

Mai recent, armata rusă a început la rândul său să folosească pe scară largă drone ieftine pentru lovituri pe câmpul de luptă împotriva echipamentelor valoroase primite de armata ucraineană din Occident.

Urmărește ultimele evoluții din a 506-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.