Duma de Stat a Rusiei a adoptat vineri o lege care interzice schimbările de sex şi, în special, adoptarea copiilor de către persoane transsexuale, pe fondul accentuării atitudinilor ultraconservatoare la nivelul clasei politice ruse după ofensiva în Ucraina, relatează Reuters și Agerpres.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

„Această decizie îi protejează pe cetăţenii noştri, pe copiii noştri”, a declarat pe Telegram Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, camera inferioară a parlametului rus, în condiţiile în care modificările la starea civilă, intervenţiile chirurgicale şi tratamentele hormonale au devenit accesibile în Rusia după destrămarea URSS.

Însă după începerea invaziei în Ucraina, autorităţile şi-au înmulţit măsurile de natură conservatoare, în special împotriva comunităţii LGBT+, afirmând că vor să elimine comportamente pe care le consideră deviante şi importate din Occident.

Rusia invocă „Occidentul decadent” în decizia de a interzice operațiile de schimbare a sexului

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a arestat joi un militant transgender acuzat de „înaltă trădare” în beneficiul Ucrainei. El riscă condamnarea la închisoare pe viaţă.

Pentru a justifica acest proiect de lege, Volodin a dat asigurări vineri că operaţiile chirurgicale pentru schimbare de sex au explodat în SUA în ultimii zece ani.

„Ce tendinţă monstruoasă! Este calea care duce la degenerarea unei naţiuni. Este inacceptabil pentru noi”, a afirmat el.

Proiectul de lege a fost adoptat în a treia şi ultimă lectură. Documentul mai trebuie validat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului) apoi semnat de preşedintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, două etape care sunt în general simple formalităţi.

Ce prevede noua lege adoptată de Duma de Stat de la Moscova

Într-un comunicat publicat vineri, Duma precizează că textul interzice „orice intervenţie medicală” pentru schimbare de sex, în special operaţiile chirurgicale şi terapiile hormonale. Schimbarea menţiunii de gen în documentele de identitate va fi de asemenea interzisă.

Excepţiile medicale, prin decizia unei comisii speciale, vor fi posibile în caz de „anomalii congenitale” la copii sau în caz de boli genetice şi endocrine, precizează Duma.

Persoanele transgender vor avea de asemenea interdicţia de a păstra copii sau de a-i adopta în Rusia. În fine, mariajele care implică o persoană transgender vor fi „anulate” după intrarea în vigoare a legii, precizează Duma.

Din 2013, o lege interzice deja în Rusia „propaganda” în favoarea „relaţiilor sexuale netradiţionale”, un text denunţat de organizaţiile neguvernamentale drept un instrument pentru reprimarea persoanelor LGBT+.

În decembrie, aplicarea acestei legi a fost extinsă considerabil. Ea interzice de acum „propaganda” LGBT pentru toate categoriile de public, în timp ce anterior se referea doar la minori.