Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care extinde legea privind promovarea a ceea ce Moscova descrie drept „propaganda LGBT”, interzicând practic orice exprimare în public a identității homosexuale în Rusia, anunță Reuters.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Noua lege extinde ceea ce Rusia descrie drept „propagandă LGBT”, aceasta cuprinzând acum orice acțiune sau răspândirea oricărei informații care este considerată drept o tentativă de a promova homosexualitatea în public, în mediul online, în filme, cărți sau publicitate.

Anterior legislația rusească pedepsea doar „demonstrarea” unor comportamente LGBT față de copii.

Măsura vine în contextul în care Kremlinul și-a intensificat retorica privind apărarea „valorilor tradiționale” după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie, o măsură văzută de unii analiști drept o tentativă de a încerca să strângă populația în jurul unui stindard comun.

Duma de Stat de la Moscova adoptase legea care interzice „propaganda LGBT” către copii pe 27 octombrie, ea fiind deja folosită pentru a bloca marșuri Pride și reține activiști ce militează pentru respectarea drepturilor minorităților sexuale.

Grupurile pentru drepturile omului spun că noua legislație face parte dintr-un efort mai amplu de a interzice complet prezența persoanelor LGBT în spațiul public.

Tema persoanelor homosexuale a fost folosită de Kremlin inclusiv în referendumul din 2020 care a propus de facto ca Vladimir Putin să poată rămâne la putere până în 2036.

Președintele rus a vorbit despre subiect de mai multe ori după declanșarea războiului din Ucraina pentru a ilustra ceea ce Kremlinul numește „decadența” occidentală.