Un videoclip care cere rușilor să voteze în favoarea reformei constituționale cerute de președintele Vladimir Putin a stârnit controverse în Rusia, din cauza mesajul foarte ostil la adresa homosexualilor, scrie AFP.

Propaganda pentru reforma lui PutinFoto: Captura YouTube

Flimulețul a fost realizat de grupul mediatic "Patriot" legat de Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus sub sancțiuni americane și supranumit „Bucătarul lui Putin”. Imaginile arată un orfan care descoperă că este adoptat de un cuplu de homosexuali.

"Iat-o pe noua ta mamă. Nu fi supărat", spune unul dintre ei, în timp ce o voce din off întreabă: "Ce Rusie alegi? Decide viitorul țării, votează pentru amendamentele Constituției".

Postat online luni, videoclipul a fost vizionat de zeci de mii de ori și a stârnit numeroase reacții de scandalizare pe rețelele sociale.

Principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a apreciat că "responsabilii lui Putin și-au pierdut complet capul în ceea ce privește homosexualitatea".

Directorul "Patriot", Nikolai Stoliartciuk, a spus într-un comunicat că filmul "nu face campanie împotriva homosexualilor" ci "apără instituția familiei ca o uniune între un bărbat și o femeie", criticând adopțiile de către grupurile gay.

Vasta reformă constituțională asupra căreia rușii urmează să se pronunțe în 1 iulie îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a se menține la putere după terminarea actualului său mandat, remodelând o parte a instituțiilor și înscriind în legea fundamentală măsuri sociale conservatoare.

Printre ele, "credința în Dumnezeu" și căsătoria definită drept "uniunea între un bărbat și o femeie".

Comunitățile gay sunt active în principalele orașe din Rusia, dar o lege din 2013 pedepsește propaganda "homosexuală" în rândul minorilor.

Militanții LGBT din Rusia sunt adeseori obiectul ostilităților, al violențelor și chiar al crimelor.