Deputații ruși au aprobat joi un proiect de lege care extinde interdicția privind promovarea „propagandei LGBT" în rândul copiilor pentru a include persoanele de toate vârstele, transmite Reuters.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

Autoritățile au folosit deja legislația existentă pentru a interzice marșurile Gay Pride și pentru a reține activiștii pentru drepturile homosexualilor.

În conformitate cu noul proiect de lege, adoptat în unanimitate în prima lectură de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, orice eveniment sau act considerat a promova homosexualitatea - online, în filme, cărți, publicitate sau în public - ar putea fi sancționat cu o amendă consistentă.

Legiuitorii afirmă că apără moralitatea în fața a ceea ce ei susțin că sunt valori liberale „ne-rusești" promovate de Occident, dar grupurile pentru drepturile omului spun că aceste măsuri sunt menite să scoată în afara legii reprezentările minorităților, cum ar fi lesbienele, homosexualii, bisexualii și transsexualii (LGBT), în viața publică.

Conform legislației, cetățenii ar putea fi amendați cu până la 400.000 de ruble (6.500 de dolari) pentru promovarea „propagandei LGBT". Persoanele juridice riscă amenzi de până la 5 milioane de ruble, în timp ce străinii găsiți vinovați de infracțiuni ar putea fi expulzați din Rusia.

„LGBT reprezintă astăzi un element al războiului hibrid”

Unul dintre principalii autori ai proiectului de lege, deputatul Alexander Khinshtein, a negat că acesta reprezintă un act de cenzură: „Nu interzicem referințele la LGBT ca fenomen. Interzicem propaganda, iar formularea este extrem de importantă în acest caz".

„LGBT reprezintă astăzi un element al războiului hibrid și în acest război hibrid trebuie să ne protejăm valorile, societatea și copiii noștri", a spus el.

LGBT Network, care oferă asistență juridică, a calificat proiectul de lege drept o încercare „absurdă" de umilire și discriminare a comunității LGBT. „Legiuitorii sugerează că populația adultă și capabilă nu este în măsură să aleagă ce să spună, să privească și să citească", a transmis aceasta.

„De fapt, ceea ce se întâmplă este abolirea totală de către stat a LGBT+", a declarat pentru Reuters un reprezentant al rețelei LGBT Network.

„Vor să ne interzică nu doar să vorbim despre noi înșine sau să ne demonstrăm cumva sentimentele pentru partenerii noștri, ci și să șteargă complet orice mențiune despre noi în cultură: cărți, filme, mass-media și altele asemenea", au mai spus aceștia.

TikTok, o aplicație de partajare video, a fost amendată luna aceasta cu 3 milioane de ruble pentru promovarea „videoclipurilor cu teme LGBT", iar autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia a cerut editurilor să analizeze posibilitatea de a retrage de la vânzare toate cărțile care conțin „propagandă LGBT".