Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că pierderile înregistrate de forțele ucrainene în februarie au crescut cu 40% față de prima lună a anului, relatează Interfax.

Evgheni Prigojin, al doilea în dreapta, participând la o întâlnire a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse în 2018Foto: Libyan National Army / AP / Profimedia

„Sprijinul de către țările NATO a regimului de la Kiev nu duce la succesul trupelor ucrainene pe câmpul de luptă. Dimpotrivă, există o creștere semnificativă a pierderilor în rândul personalului Forțelor Armate ale Ucrainei”, a afirmat acesta în timpul unei videoconferințe de marți.

„Numai în februarie, pierderile [ucrainenilor] au crescut cu peste 40% față de ianuarie și s-au ridicat la peste 11 mii de militari”, a declarat Serghei Șoigu.

Potrivit acestuia, țările occidentale își sporesc livrările de arme și echipamente militare către Ucraina ca parte a „strategiei americane de spargere a Rusiei prin forța armelor”.

Vorbind despre presupusele pierderi ale forțelor armate ale Ucrainei, Șoigu a mai spus că „în acest sens, este surprinzătoare indiferența regimului de la Kiev față de poporul său, care nu ține cont de uriașele pierderi umane în favoarea curatorilor occidentali”.

Serghei Șoigu spune că prioritatea armatei ruse este „păstrarea vieții”

„Pentru noi prioritatea rămâne păstrarea vieții și sănătății personalului și a civililor. Vom continua să îndeplinim sarcini în cadrul operațiunii militare speciale", a conchis Serghei Șoigu.

Noile sale comentarii vin după ce pe 7 februarie acesta a declarat că în luna ianuarie trupele ucrainene ar fi înregistrat peste 6.500 de pierderi.

Anunțul a atras atenția la momentul respectiv deoarece părea să fie prima oară când ministrul rus al Apărării vorbea personal despre presupusele pierderi ale ucrainenilor. În plus, anterior conducerea militară de la Moscova obișnuia să publice doar pierderile materiale pe care susține că le-a provocat forțelor Ucrainei, nu și cele umane.

Unii au considerat declarațiile făcute de Șoigu luna trecută un răspuns direct la bilanțul publicat mai devreme în cursul aceleiași zile de Ministerul ucrainean al Apărării, care anunța în premieră că ar fi provocat pierderi de peste 1.000 de militari ruși în doar 24 de ore.

Însă unii analiști notează acum că este posibil ca bilanțurile anunțate personal de Șoigu să marcheze de fapt o schimbare de paradigmă, una în care Moscova îi pregătește pe ruși pentru un război de durată.

O altă variantă este ca Șoigu să încerce să aibă o vizibilitate mai mare în cadrul structurii de putere a statului rus în contextul în care comandamentul militar de la Moscova a fost criticat în mod repetat de șeful mercenarilor Wagner, dar și de bloggerii militari din Rusia și facțiunile ultranaționaliste ale țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 377-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.