Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Rusia va lua „măsurile corespunzătoare” la granița cu Finlanda dacă aceasta va deveni un stat membru NATO, relatează Reuters.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Finlanda și Suedia au cerut oficial în luna mai a anului trecut să adere la NATO, renunțând la neutralitatea lor istorică ca urmare a invaziei rusești în Ucraina pe care președintele Vladimir Putin a ordonat-o pe 24 februarie.

Alianța Nord-Atlantică a demarat procesul de aderare a celor două state nordice în data de 29 iunie, miniștrii de Externe de la Helsinki și Stockholm semnând protocoalele de aderare la Bruxelles pe 5 iulie.

Însă intrarea acestora în NATO este blocată deocamdată de Turcia, care insistă ca ele să extrădeze zeci de persoane pe care regimul de la Ankara le cataloghează drept „teroriști”.

Vorbind miercuri despre acest lucru în timpul conferinței sale de presă anuale, amânată din luna decembrie pentru începutul acestui an, Serghei Lavrov a spus despre Finlanda că a fost timp de ani de zile un „model” de relații prietenoase, dar că țara nordică și-a schimbat „rapid” retorica față de Moscova.

Lavrov a afirmat că, prin urmare, Rusia va fi nevoită să ia „măsurile potrivite la granițele noastre” dacă Finlanda devine un stat membru al NATO. Cele două țări au o graniță comună de 1.300 de kilometri.

Ce a spus Vladimir Putin despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, imediat după ce a fost demarat procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică a celor două țări, președintele rus Vladimir Putin dădea asigurări că Moscova nu are „nicio problemă” cu intrarea acestora în NATO.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina. Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc", a spus el în timpul unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în Turkmenistan.

Totodată el a denunțat „ambițiile imperialiste” ale NATO, despre care a spus că încearcă să-și afirme „hegemonia”. Însă pe măsură ce forțele armate ruse au suferit tot mai multe regrese și înfrângeri în Ucraina, discursurile și retorica lui Putin față de Occident și NATO au devenit din ce în ce mai agresive.

Ministrul său de Externe a făcut o serie de declarații halucinante în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o miercuri, afirmând, printre altele, că Statele Unite au pregătit o „soluție finală pentru chestiunea rusească”, la fel cum dictatorul nazist Adolf Hitler a făcut-o în cazul evreilor.

„Exact cum Hitler a dorit o soluție finală la chestiunea evreiască, acum, dacă citiți ce spun politicienii occidentali (...) ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a subliniat Serghei Lavrov.

Urmărește ultimele evoluții din a 329-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.