​Ucraina este tot mai aproape de momentul în care va primi tancuri de luptă moderne de fabricație germană pentru a face față forțelor rusești și a obținut o promisiune pentru și mai multe rachete de apărare Patriot, în timp ce aliații săi par pregătiți să se organizeze pentru următoarea fază a războiului.

Soldați ucraineni cu transportoare blindate în apropierea frontului din BahmutFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

07:52Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

Sinteza zilei

  • Germania va permite trimiterea în Ucraina a tancurilor de fabricație germană Leopard 2 dacă Statele Unite sunt de acord să trimită, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală germană.
  • Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea. Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei, relatează The New York Times.
  • Statele Unite se pregătesc să anunțe vineri un nou pachet important de arme pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se adună în Germania pentru a discuta cum să ajute Kievul în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit a trei oficiali americani și a unei alte persoane familiarizate cu discutiile. Din pachet, ar urma să facă parte Bomba de Diametru Mic Lansată de la Sol (GLSDB) cu o rază de acțiune de 160 de kilometri și blindatele Stryker.
  • Guvernul suedez ar putea aproba joi, 19 ianuarie, transferul de tunuri autopropulsate Archer în Ucraina, relatează European Pravda.
  • Primăvara trecută, armata ucraineană era pe punctul de a rămâne fără combustibil și muniție pentru armele sale de fabricație sovietică, însă salvarea a venit dintr-un loc neașteptat: Bulgaria, scrie Die Welt într-o amplă investigație vizând primele luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie 2022.
  • Cincisprezece persoane sunt încă tratate în spital după prăbușirea elicopterului în Brovarî, care a ucis miercuri cel puțin 14 persoane, potrivit ministrului ucrainean al Sănătății Viktor Liașko, relatează CNN. Inițial, au fost spitalizate 24 de persoane, dar câteva au fost externate pentru a merge acasă sub supravegherea unui medic de familie, a spus Liașko.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la "dialog", a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska, care a înmânat acest mesaj delegaţiei chineze, prezentă la Forumul de la Davos, informează AFP, potrivit Agerpres.
  • Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că se teme că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni, adăugând că este crucial să se ofere sprijin suplimentar Kievului cu tancuri și rachete moderne, relatează Reuters.
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ar fi evitat miercuri să răspundă la o întrebare directă privind trimiterea către Ucraina a tancurilor Leopard 2 și a spus că trebuie evitat un război Rusia-NATO, relatează The Guardian.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 329:

01:12NYT: Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea

Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei, relatează News.ro citând The New York Times.

00:26 Germania va permite trimiterea în Ucraina a tancurilor de fabricație germană Leopard 2 dacă Statele Unite sunt de acord să trimită, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală germană.

00:12Ucrainenii acuză hackerii militari ruși că au perturbat ședința de presă privind atacurile cibernetice

Hackeri militari ruși par a fi responsabili pentru un atac cibernetic care a întrerupt pentru scurt timp o ședință de presă a guvernului ucrainean marți pe tema amenințărilor hackerilor ruși, a declarat miercuri principala agenție de securitate cibernetică din Ucraina, potrivit CNN.

Conferința, care a avut loc marți la Kiev, a avut probleme tehnice la scurt timp după ce a început, dar în cele din urmă a continuat. Incidentul este un exemplu al modului în care controlul spațiului informațional a fost un aspect cheie al războiului total al Rusiei în Ucraina, care durează de aproape un an.

23:48Guvernul suedez ar putea aproba joi, 19 ianuarie, transferul de tunuri autopropulsate Archer în Ucraina, relatează European Pravda.

22:16Șeful NATO este încrezător că Turcia va finaliza procesul de aderare a Finlandei și Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat miercuri încrederea că Turcia va finaliza procesul de aderare a Finlandei și Suediei, țări nordice, la alianța militară condusă de SUA, potrivit CNN.

„Sunt încrezător că Turcia va finaliza procesul de aderare pentru Finlanda și Suedia”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui panel al Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, adăugând că nu știe când se va întâmpla acest lucru.

Ce cuprinde noul ajutor militar trimis Ucrainei de SUA

21:54Statele Unite se pregătesc să anunțe vineri un nou pachet important de arme pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se adună în Germania pentru a discuta cum să ajute Kievul în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit a trei oficiali americani și a unei alte persoane familiarizate cu discutiile. Din pachet, ar urma să facă parte Bomba de Diametru Mic Lansată de la Sol (GLSDB) cu o rază de acțiune de 160 de kilometri și blindatele Stryker.

21:41Organismul de supraveghere nucleară al ONU finalizează desfășurarea unor misiuni permanente la centralele ucrainene

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a finalizat desfășurarea de misiuni permanente la centralele electrice ucrainene - inclusiv la centralele din Rivne, Cernobîl și sudul Ucrainei, potrivit premierului ucrainean, după întâlnirea de miercuri cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomic, potrivit CNN.

20:45Președintele Joe Biden a transmis miercuri condoleanțe familiilor celor decedați în accidentul de elicopter din Ucraina și a declarat că Statele Unite îl vor onora pe ministrul de interne care se afla la bordul elicopterului cu un angajament continuu pentru menținerea democrației ucrainene, potrivit AFP.

El a lăudat eforturile ministrului de interne Denys Monastirski de a lupta împotriva agresiunii rusești și de a promova reforme pentru a consolida democrația din Ucraina.

"Vom continua să onorăm această moștenire prin eforturile de consolidare a instituțiilor ucrainene și prin parteneriatul nostru neîntrerupt cu poporul ucrainean pentru a menține aprinsă flacăra libertății", a declarat Biden într-un comunicat.

20:06Cincisprezece persoane sunt încă tratate în spital după prăbușirea elicopterului în Brovarî, care a ucis miercuri cel puțin 14 persoane, potrivit ministrului ucrainean al Sănătății Viktor Liașko, relatează CNN.

Inițial, au fost spitalizate 24 de persoane, dar câteva au fost externate pentru a merge acasă sub supravegherea unui medic de familie, a spus Liașko.

Zece din cele 15 persoane încă spitalizate au fost internate la Centrul Medical pentru Arsuri din Kiev, inclusiv șase adulți și patru copii, a adăugat ministrul Sănătății.

„Medicii încercă să îi stabilizeze”, a spus Liașko. „De asemenea, cooperăm cu părinții pentru a ajuta cu toate documentele necesare pentru a trimite copiii la clinici europene pentru tratament ulterior după stabilizarea pacienților cu răni grave. Nu înseamnă că nu suntem în măsură să oferim tratamentul necesar, înseamnă doar că spitalele noastre trebuie să aibă întotdeauna disponibilitate pentru cei care au suferit în timpul războiului”.

Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping

19:58Autoritățile din Brovarî au anunțat trei zile de doliu în oraș pentru cei morți în accidentul aviatic, a declarat Igor Sapozhko, primarul orașului, relatează Ukrainska Pravda.

19:42 Fondatorul rus al unei platforme de criptomonede cu sediul în Hong Kong, arestat în SUA

Autoritățile americane au anunțat miercuri arestarea unui rus, fondator al platformei de criptomonede Bitzlato, cu sediul la Hong Kong, acuzat de spălare de fonduri în valoare de 700 de milioane de dolari, potrivit AFP.

19:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la "dialog", a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska, care a înmânat acest mesaj delegaţiei chineze, prezentă la Forumul de la Davos, informează AFP, potrivit Agerpres.

19:07Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că se teme că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni, adăugând că este crucial să se ofere sprijin suplimentar Kievului cu tancuri și rachete moderne, relatează Reuters.

„Ei (Rusia) sunt încă foarte puternici și ne temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă în câteva luni, așa că este crucial să se trimită sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri moderne și rachete moderne”, a spus Duda la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial din Davos.

19:02Primăvara trecută, armata ucraineană era pe punctul de a rămâne fără combustibil și muniție pentru armele sale de fabricație sovietică, însă salvarea a venit dintr-un loc neașteptat: Bulgaria, scrie Die Welt într-o amplă investigație vizând primele luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie 2022.

18:56Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a folosit discursul susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a cere din nou liderilor lumii luarea mai rapidă a deciziilor pentru a opri agresiunea Rusiei, conform CNN.

  • „Tirania depășește democrația. Rusia a avut nevoie de mai puțin de o secundă pentru a începe războiul...
  • Timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide. Ucraina și aliații săi i-au rezistat aproape un an, iar în toată această perioadă s-a dovedit că toate acțiunile noastre prompte au adus rezultate pozitive”, a declarat Zelenski.

El a spus că „lumea a ezitat” când Rusia a preluat Crimeea în 2014. „Lumea nu mai trebuie să ezite nici astăzi și niciodată”, a afirmat Zelenski, reluând apelurile pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriană

Zelenski, la Davos: „Lumea trebuie să se miște mai repede decât Rusia”

18:52Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ar fi evitat miercuri să răspundă la o întrebare directă privind trimiterea către Ucraina a tancurilor Leopard 2 și a spus că trebuie evitat un război Rusia-NATO, relatează The Guardian.

18:31 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat că alianța militară trebuie să fie pregătită „pe termen lung” și să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, deoarece Rusia se pregătește pentru un război de lungă durată, scrie The Guardian.

Adresându-se șefilor militari europeni de top, Geoană a spus că țările NATO trebuie să investească mai mult în apărare, să intensifice producția industrială militară și să folosească noile tehnologii pentru a se pregăti pentru războaiele viitoare.

„Nu avem niciun indiciu că obiectivele lui Putin s-au schimbat, așa că trebuie să fim pregătiți pentru termen lung. 2023 va fi un an dificil și trebuie să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie”, a afirmat Geoană, menționând că Rusia a mobilizat peste 200.000 de soldați suplimentari.

18:19Zelenski le-a cerut liderilor aflați la Forumul Economic de la Davos să țină un minut de reculegere pentru victimele accidentului de elicopter, conform CNN.

„Lumea trebuie să se miște mai repede decât Rusia (...) Avem nevoie de pași hotărâți și rapizi” a spus Zelenski în mesajul să video adresat la forumul de la Davos.

17:19 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că prăbușirea elicopterului în apropierea Kievului este o „nouă tragedie” pentru o țară care suferă deja din cauza războiului.

El a făcut aceste declarații într-un interviu pentru CNN, spunând, de asemenea, că Ucraina are nevoie de arme mai avansate: „Dacă vrem pace, atunci trebuie să oferim sprijin militar Ucrainei”.

Bilanț revizuit în cazul prăbușirii elicopterului: 14 morți, între care un copil

16:46Putin vrea să îi scutească pe muncitorii din industria apărării a Rusiei de recrutarea prevăzută în primăvară, pentru că „industria apărării este copleşită”

Muncitorii din industria militară rusă ar putea fi scutiţi de la recrutarea prevăzută în primăvară, anunţă miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, într-o vizită la Oţelăria Ubuhovski, la Sankt petersburg, relatează CNN, potrivit News.ro.

16:28 Serviciile de stat de urgență ucrainene au revizuit miercuri numărul morților din Brovarî la 14 persoane, inclusiv un copil, relatează Reuters și Ukrainska Pravda.

„Potrivit informațiilor clarificate, în urma identificării, la locul prăbușirii elicopterului au fost găsite 14 persoane moarte, inclusiv 1 copil și 9 persoane care se aflau la bord.

25 de persoane au fost rănite (inclusiv 11 copii) și au fost internați în spital (informația este în curs de clarificare)”, a transmis biroul de presă al serviciului de urgență.

Agențiile guvernamentale ucrainene au publicat anterior un număr mai mare de morți și au raportat ultima dată că 17 persoane au murit, inclusiv patru copii.

16:00Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis „o anchetă preliminară” în cazul elicopterului care s-a prăbușit lângă Kiev și a anunțat principalele trei ipoteze luate în calcul de autorități, conform CNN. Ultimul bilanț indică 17 morți, între care patru copii și șase oficiali din Ministerul ucrainean de Interne, inclusiv ministrul.

15:54Guvernul ucrainean l-a numit drept ministru de interne interimar pe șeful poliției naționale, Ihor Klymenko, a anunțat premierul Denis Șmihal.

Klymenko a primit funcția de viceministru de interne, dar va îndeplini sarcinile pe care le are un ministru plin, a precizat Șmihal.

15:39Ultimul bilanț prezentat de autorități indică 17 morți, între care patru copii, conform Reuters. Bilanțul victimelor accidentului aviatic a fost revizuit de mai multe ori de către autoritățile ucrainene.

15:34Poliția Națională a Ucrainei a anunțat că, în total, șase oficiali ai Ministerului de Interne, inclusiv ministrul, și-au pierdut viața în accident, fiind dată publicității identitatea acestora, conform CNN.

Astfel, în accident murit - alături de ministrul de Interne Denis Monastyrsky, prim-adjunctul acestuia, Yevheni Yenin, și secretarul de stat Iuri Lubkovychis - Tetiana Shutyak, șef adjunct al unui departament din Ministerul Afacerilor Interne, locotenent-colonelul Mihailo Pavlushko, șeful Diviziei de protecție a Departamentului de securitate internă din cadrul Poliției Naționale a Ucrainei și Mykola Anatskyi, inspector principal al Departamentului de Comunicare al Ministerului Afacerilor Interne. Pe lâgă cei șase oficiali, au decedat și trei membri ai echipajului de zbor.

15:35Ministrul canadian al Apărării Anita Anand a anunțat în timpul unei vizite oficiale pe care a efectuat-o miercuri la Kiev că țara sa va furniza forțelor armate ucrainene 200 de transportoare blindate „Senator”, aceasta urmând a fi incluse într-un nou pachet de asistență militară.

Putin: Victoria ne este asigurată

15:20 Spania, care are sute de tancuri Leopard 2, reticentă la ideea de a livra unele dintre ele Ucrainei

15:07 Bilanțul persoanelor care și-au pierdut viața în accidentul de elicopter a fost actualizat la 16, potrivit adjunctului șefului biroului prezidențial, Kirilo Timoșenko, citat de The Guardian.

14:44 Vladimir Putin a declarat miercuri că o victorie a Rusiei în Ucraina este „inevitabilă", transmit Reuters și AFP.

În declarații făcute în timpul unei vizite la o fabrică de armament din orașul său natal, Sankt Petersburg, transmise la TV, Putin le-a spus muncitorilor și jurnaliștilor prezenți: „Victoria este asigurată, nu am niciun dubiu în această privință".

Putin a adăugat că ceea ce va ajuta Rusia, „este unitatea poporului rus, curajul și eroismul soldaților noștri (...) și, desigur, munca sectorului nostru militar și industrial”.

14:15Evgheni Prigojin, atac direct la adresa Kremlinului: „Unii din administrația prezidențială se gândesc doar cum să vină americanii să ne reguleze mai repede”

13:49Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri încă un pretins obiectiv pentru „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei în timpul unui discurs ținut în fața veteranilor ruși din al Doilea Război Mondial, afirmând că Rusia a fost „dusă de nas” încă din 2014.

Rușii ar fi avut pierderi foarte mari marți

13:03 Noua evaluare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 820 de soldați, 9 tancuri, 10 blindate de luptă ale infanteriei, 4 piese de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, 12 diferite vehicule, 1 avion și 4 drone:

12:54Ce fel de elicopter s-a prăbușit în Ucraina. E posibil ca ultimele reparații să se fi făcut în România / VIDEO cu elicopterul chiar înainte de accident

12:48Primul mesaj al președintelui Ucrainei după prăbușirea unui elicopter lângă Kiev: O „tragedie îngrozitoare”

12:40 Autoritățile ruse au anunțat miercuri că au împușcat mortal un soldat care a dezertat de la o bază militară. „Dmitri Perov, căutat pentru că a părăsit în mod voluntar o unitate militară fără permisiune, a fost găsit și eliminat", a anunțat guvernul regiunii Lipetsk din vestul Rusiei.

Filiala locală a companiei de radio și televiune de stat VGTRK a informat că soldatul în vârstă de 31 de ani a dezertat din „zona operațiunii militare speciale din Ucraina" și că era căutat atât în regiunea Voronej, cât și în regiunea Lipetsk. (AFP)

Noi declarații delirante ale lui Lavrov

12:26Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Rusia va lua „măsurile corespunzătoare” la granița cu Finlanda dacă aceasta va deveni un stat membru NATO.

12:23 Ministrul de externe lituanian a declarat că este încrezător că vor fi livrate tancuri principale de luptă Ucrainei, după ce a purtat discuții cu partenerii de la Forumul Economic Mondial, dar că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că Kievul va câștiga războiul.

„Sunt încrezător pentru că asta aud aici, vorbind cu alți lideri. Există un moment de avânt", a declarat Gabrielius Landsbergis pentru Reuters într-un interviu acordat în marja forumului, adăugând că, după ce Marea Britanie a anunțat că va trimite tancuri Challenger, există mai puține argumente pentru ca alții să nu facă același lucru. (Reuters)

12:09Israelul ajută Ucraina fără să vrea: Ce fac americanii pe sub nasul premierului Netanyahu

11:56Premierul Ucrainei, Denis Shimhal, a anunțat pe Telegram că va fi înființat un grup special pentru a ancheta accidentul de elicopter, pe care l-a descris drept „o mare pierdere pentru echipa guvernamentală și pentru întreaga țară”.

11:35 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a comparat miercuri acțiunile recente ale Statelor Unite cu cele ale lui Adolf Hitler, afirmând într-o serie de declarații delirante pentru un diplomat de rangul său că Washingtonul a pregătit o „soluție finală” pentru „chestiunea rusească”.

Arestări la Moscova la un memorial improvizat pentru atacul din Dnipro

11:31 Poliția moscovită a reținut marți seară patru persoane în apropierea unui memorial improvizat pentru victimele bombardamentului rusesc asupra unei clădiri din Dnipro, soldat cu cel puțin 45 de morți, potrivit unui ONG.

„Ofițerii de poliție au arestat două persoane care depuneau flori, iar celelalte două se aflau în apropiere", a declarat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea represiunii politice în Rusia, citând un martor de la fața locului.

Potrivit ONG-ului, activiști ai grupului naționalist SERB - care perturbă în mod regulat mitingurile opoziției din Rusia - au chemat poliția după ce au ajuns la fața locului. (AFP)

11:21Anton Gerașcenko, consilier de rang înalt în ministerul ucrainean de interne, le aduce un omagiu celor trei oficiali morți în accident.

11:16Premierul Estoniei, Kaja Kallas, transmie condoleanțe familiilor victimelor și poporului ucrainean.

Ministrul de Interne al Ucrainei, mai mulți oficiali și trei copii, morți după prăbușirea unui elicopter lângă Kiev

11:08Bilanțul persoanelor decedate în accident crește la 18, printre acestea fiind și trei copii, conform guvernatorului regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, citat de The Guardian.

  • „Tragedie în Brovarî. Numărul victimelor a crescut - 18 morți, inclusiv trei copii.
  • Se știe că sunt în jur de 29 de răniți, dintre care 15 copii.
  • Răniților li se acordă toată asistența necesară. Toate serviciile de urgență sunt la fața locului”, a scris pe Telegram guvernatorul regional.

11:07ANALIZĂ: Acțiunile ofensive duse pe fronturile din Ucraina în ultimele luni au arătat strategii diferite adoptate de liderii militari de la Kiev și Moscova, arătând totodată disperarea președintelui Vladimir Putin de a obține o victorie înainte de împlinirea unui an de la declanșarea „operațiunii militare speciale”.

10:55Până la această oră, nu există informații oficiale din partea Ucrainei privind cauzele accidentului și nici vreo reacție a Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

Ministrul de Interne Denis Monastyrsky, responsabil cu poliția și securitatea Ucrainei, ar fi cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul războiului.

Șeful Poliției naționale, Ihor Klymenko, a declarat că Monastyrsky a fost ucis împreună cu adjunctul său și cu alți înalți oficiali ai ministerului.

10:14 FOTO „Greșeala” făcută de Ambasada Rusiei din Suedia: A pus pe Twitter o imagine care e considerată de Kremlin drept „material extremist”

10:09 VIDEO Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din regiunea Kiev. În accident au murit 16 persoane, între care ministrul de Interne al Ucrainei, adjunctul acestuia și un secretar de stat, precum și mai mulți copii.

Bombardamente masive în jurul orașului Bahmut

09:14 Evaluarea britanică de miercuri dimineață se concentrează pe situația din Soledar și Bahmut:

  • Este foarte probabil ca la sfârșitul zilei de 16 ianuarie forțele ucrainene să se fi retras din Soledar din Donbas, lăsând orașul sub controlul trupelor militare rusești și al forțelor Grupului Wagner. Este foarte probabil ca forțele ucrainene să fi stabilit noi linii defensive spre vest.
  • Avansul Rusiei asupra Soledar a fost făcut în principal cu forțele Wagner și a fost o operațiune de sprijin menită să permită eventuala învăluire a Bahmutului, un oraș mai mare. Una dintre cele două rute principale de aprovizionare ucrainene pentru Bahmut se află acum sub o presiune tot mai mare.
  • Imaginile (din satelit) arată că, de la începutul lunii ianuarie 2023, sudul și estul orașului Bahmut au continuat să fie supuse unui bombardament intens de artilerie. Este aproape sigur că forțele ucrainene continuă să se apere împotriva forțelor rusești la periferia orașului.

Putin ar putea face un anunț important la discursul de miercuri

08:52 Casa Albă a dat de înțeles că un ajutor suplimentar pentru Ucraina ar putea fi anunțat „chiar la sfârșitul acestei săptămâni", promițând în același timp că va depune eforturi pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin pentru orice crime de război comise în timpul invaziei ruse.

„Probabil că veți continua să auziți că vor veni din partea Statelor Unite pachete suplimentare de asistență de securitate, arme și capacități suplimentare pentru Ucraina - poate chiar de la sfârșitul acestei săptămâni", a declarat coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, la CNN.

Kirby nu a răspuns atunci când a fost întrebat dacă pachetul va include tancuri pentru ucraineni, spunând că nu „vrea să anticipeze lucruri pe care nu le-am anunțat încă", dar a precizat că SUA se concentrează „pe încercarea de a se asigura că oferă Ucrainei ceea ce are nevoie ”.

08:08 Vladimir Putin ar putea anunța un al doilea val de mobilizare zilele acestea - posibil chiar miercuri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că Putin va ține miercuri un discurs la Sankt Petersburg, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la ieșirea forțelor sovietice din asediul nazist al Leningradului, orașul natal al lui Putin.

Putin este adeptul folosirii unor date simbolice pentru a se adresa poporului rus, iar unii milbloggeri ruși pro-război au afirmat că el va profita de această ocazie pentru a declara fie mobilizarea, fie trecerea la un război oficial cu Ucraina.

Serviciile secrete ucrainene și occidentale au avertizat, de asemenea, în repetate rânduri, cu privire la pregătirile de mobilizare ale lui Putin, ce ar putea avea loc la mijlocul lunii ianuarie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

07:39Cel mai nou submarin nuclear rusesc a plecat spre o bază temporară arctică.

Kissinger susţine aderarea Ucrainei la NATO

07:27 Japonia este profund implicată în problemele legate de Ucraina și este de așteptat să prezinte planuri la „momentul potrivit" pentru a sprijini Kievul împotriva invaziei Rusiei, a declarat marți coordonatorul Indo-Pacific al Casei Albe, Kurt Campbell.

„Premierul Kishida are un plan de acțiune și este deja implicat profund în problemele din Ucraina", a declarat Campbell. Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida s-au întâlnit săptămâna trecută, când Kishida a fost la Washington.

01:05 Dmitri Medvedev a criticat vehement marţi discuţiile privind ajutorul militar pentru Ucraina de la Forumul Economic Mondial de la Davos. E „o ruşine”, a spus fostul preşedinte rus.

00:45 VIDEO Zelenski: Lumea aude Ucraina la Davos - ştie ce a făcut Rusia la Dnipro şi în alte teritorii în care a adus moartea.

00:04 Fostul şef al diplomaţiei americane Henry Kissinger a pledat marţi pentru un sprijin continuu pentru Ucraina până se ajunge la o încetare a focului şi a declarat că sprijină aderarea acestei ţări la NATO.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------