Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă că 45 de oameni, între care şase copii, au murit în urma atacului rusesc de la Dnipro, afirmând că „Rusia s-a transformat într-un duşman al întregii omeniri”. „Lumea aude Ucraina la Davos - ştie ce a făcut Rusia la Dnipro, ştie ce fac teroriştii în Herson, Harkov, în Donbasul nostru şi în alte teritorii în care Rusia a adus moartea”, a afirmat el, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Astăzi, operaţiunea de salvare de la Dnipro a fost finalizată. 79 de oameni au fost răniţi în acest atac rusesc. Lista morţilor include 45 de ucraineni, între care şase copii, inclusiv un băiat care avea doar 11 luni. Copiii şi civilii sunt inamici pentru Rusia. Evident, acest lucru s-a putut întâmpla doar din cauză că Rusia s-a transformat într-un duşman al întregii omeniri”, a afirmat Zelenski în mesajul transmis marţi seară.

El a menţionat că a primit veşti importante de la premierul Olandei, Mark Rutte. „Ucraina va primi o altă baterie Patriot. Îţi mulţumesc, Mark! Asta înseamnă că avem deja trei sisteme garantate. Dar acesta este doar începutul”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El a mai arătat că a discutat despre cooperarea în apărare cu preşedintele Germaniei, spunând că se pregăteşte o nouă întâlnire în format Ramstein.

Zelenski a continuat spunând că marţi a început forumul anual de la Davos. „Lumea aude Ucraina la Davos - ştie ce a făcut Rusia la Dnipro, ştie ce fac teroriştii în Herson, Harkov, în Donbasul nostru şi în alte teritorii în care Rusia a adus moartea. Şi facem lobby pentru o sporire a presiunii globale asupra statului terorist”, a subliniat el.

El s-a declarat încrezător că, după această săptămână, vor fi mai mulţi suporteri activi şi influenţi ai înfiinţării unui tribunal pentru agresiunea rusă şi a unui mecanism special pentru compensarea pierderilor cauzate de război pe seama bunurilor Rusiei.

Zelenski a menţionat că Prima Doamnă a Ucrainei a prezentat toate elementele Formulei de Pace la Davos, „inclusiv clauza fundamentală pe justiţie, care prevede răspunderea completă a teroriştilor ruşi pentru tot ce au făcut”.

El a adăugat că sprijinul lumii pentru iniţiativa diplomatică se simte şi că face totul pentru a se asigura că acest sprijin devine unul cu adevărat global şi că se fac paşi spre oprirea agresiunii ruseşti şi restabilirea securităţii.

Zelenski a spus că a avut o întâlnire la care au participat procurorul general şi ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei pentru a fi identificaţi vinovaţii pentru atacul de la Dnipro, arătând că, pe zi ce trece, sunt tot mai multe informaţii faptuale şi paşi legali ai statului, iar ”toate astea se vor sfârşi cu sentinţe pentru toţi aceşti criminali ruşi”.

”Când îi vom îndepărta pe ocupanţi de pe pământul nostru, va fi o chestiune de timp până când justiţia va reveni, până când vor fi pronunţate sentinţe pentru criminalii ruşi”, a încheiat el.

___