Evgheni Prigojin, influentul șef al grupului militar privat rus Wagner a atacat miercuri Kremlinul pentru că nu a reușit să blocheze platforma video YouTube, transmite agenția Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„YouTube este ciuma informațională a timpului nostru", a spus Prigojin într-o declarație postată pe canalul său Telegram, susținând că 40% dintre videoclipurile de pe platformă sunt „politizate și îndreptate împotriva Rusiei".

El a spus că există două motive pentru care nu a fost interzisă în Rusia, care a luat măsuri drastice împotriva presei străine după luna februarie: faptul că se presupune că este indispensabilă pentru cetățenii obișnuiți și, în primul rând, pentru cei care se opun administrației președintelui Vladimir Putin.

Se gândesc doar cum să vină americanii să ne reguleze mai repede

„Avem un număr mare de oameni în Piața Staraya, în administrația prezidențială, care se gândesc doar la un singur lucru: măcar de ar pierde Rusia războiul cât mai repede, măcar de ar veni americanii să ne reguleze cât mai repede", a declarat Prigojin.

„Cei care se opun închiderii YouTube sunt, în opinia mea, oameni care sunt trădători față de poporul și țara lor, trădători față de generațiile trecute și viitoare de ruși. Ei locuiesc în străinătate, își fac vacanțele în străinătate, cresc copii în străinătate, proclamă valori înalte, dar, cu toate acestea, susțin Occidentul în toate modurile posibile și se hrănesc cu el", a adăugat el.

Tensiunile dintre Prigojin și guvern s-au aprins vinerea trecută, când Ministerul Apărării a revendicat capturarea orașului ucrainean Soledar, dar nu a făcut nicio mențiune despre rolul Wagner, o grupare care operează în afara lanțului de comandă al armatei și care postase deja o fotografie cu Prigojin și luptătorii săi în mina de sare din Soledar.

Prigojin s-a plâns în mod public de încercările de a minimiza rolul Wagner și realizările sale, iar ministerul a publicat ulterior o actualizare în care a lăudat „acțiunile curajoase și altruiste" ale luptătorilor Wagner.

Rușii n-au blocat YouTube și Google

Kremlinul a negat existența unei disensiuni. Prigojin, numit uneori „bucătarul lui Putin" pentru contractele Kremlinului cu firma sa de catering, a negat până în toamna anului trecut orice legătură cu Wagner, despre care oficialii ruși spun că are contracte militare și miniere în Africa și este activă în Siria.

Dar invazia din Ucraina și eșecurile repetate ale armatei ruse într-o campanie care durează de aproape 11 luni l-au încurajat să intre pe scena publică, prezentându-se ca un patriot intransigent și eficient.

Cu aproximativ 90 de milioane de utilizatori lunari în Rusia, YouTube, ca și Google (ambele deținute de Alphabet), este extrem de popular și joacă un rol important în economia digitală.

Deși Rusia dispune de versiuni naționale ale altor rețele de socializare, o alternativă viabilă la YouTube la această scară nu a apărut încă.

Rusia a blocat alte rețele de socializare străine, inclusiv Instagram și Facebook, dar, în ciuda mai multor amenzi și amenințări împotriva YouTube pentru că nu a reușit să șteargă conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal și pentru că a restricționat accesul la unele publicații rusești, nu a blocat până acum serviciul de găzduire video.