Kazahstanul nu le va mai permite cetățenilor ruși să rămână în țara din Asia Centrală pe termen nelimitat prin prelungirea vizelor o dată la trei luni, arată o directivă a guvernului de la Astana publicată săptămâna aceasta și citată de Reuters.

Rusi care fug de mobilizareFoto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Guvernul kazah va elimina practica începând cu data de 26 ianuarie, cerându-le rușilor și celorlalți cetățeni din statele membre ale Uniunii Economice aflați pe teritoriul său să părăsească țara timp de cel puțin 90 de zile înainte să li se permită să se reîntoarcă pentru o altă ședere de 3 luni.

Ministerul de Interne de la Astana, cel care a redactat actul normativ, afirmă că măsura îi va permite un control mai mare asupra migrației.

Zeci de mii de ruși, majoritatea lor bărbați tineri și de vârstă mijlocie, au fugit în Kazahstan după ce președintele Vladimir Putin a decretat prima mobilizare în Rusia după al Doilea Război Mondial în data de 21 septembrie a anului trecut.

Limba rusă este vorbită pe larg în Kazahstan și cele două țări au cea mai lungă graniță comună continuă din lume, făcând din țara asiatică o destinație populară pentru rușii care au fugit de mobilizare.

Faptul că aceștia puteau rămâne de facto pe termen nedefinit în Kazahstan, prin părăsirea ei într-o țară vecină și intrarea imediat înapoi, a cântărit de asemenea în decizia rușilor de a pleca în statul condus de președintele Kassym-Jomart Tokayev.

Kazahstanul spune că imigranții ruși provoacă inflație

Decizia luată acum de guvernul kazah pare una surprinzătoare, ținând cont de seria de măsuri de distanțare față de Moscova luate de regimul lui Tokayev după ce Putin a declanșat „operațiunea militară specială” pe 24 februarie.

Printre acestea s-a numărat la sfârșitul lunii septembrie inclusiv simplificarea procedurilor birocratice pentru rușii care ajung în Kazahstan.

Însă țara asiatică s-a zbătut să facă față valului de imigranți ruși și guvernul de la Astana afirmă că numărul neobișnuit de mare al acestora a contribuit la creșterea ratei inflației, care a ajuns la peste 20% anul trecut, cel mai ridicat nivel din anii 1990.

Unii analiști notează de asemenea că măsura ar putea fi una menită să amelioreze tensiunile apărute între Moscova și Astana în condițiile în care mass-media rusă a început să vorbească într-o manieră tot mai agresivă despre deciziile luate de Kazahstan, un semn clar venit de la Kremlin pentru vecinul său sudic.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.