Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a comparat miercuri acțiunile recente ale Statelor Unite cu cele ale lui Adolf Hitler și Napoleon Bonaparte, afirmând într-o serie de declarații delirante pentru un diplomat de rangul său că Washingtonul a subjugat Europa pentru a purta un război împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Șeful diplomației ruse a spus că dictatorul nazist și împăratul francez au încercat la rândul lor aceeași tactică împotriva Rusiei.

„Statele Unite, prin interpusul său Ucraina, poartă un război împotriva țării noastre cu aceeași sarcină: soluția finală a chestiunii rusești”, le-a declarat el reporterilor în timpul conferinței sale de presă anuale cu referință la genocidul comis de Germania Nazistă împotriva evreilor și a altor minorități.

„Exact cum Hitler a dorit o soluție finală la chestiunea evreiască, acum, dacă citiți ce spun politicienii occidentali (...) ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a subliniat el.

În mod normal Lavrov trebuia să își susțină această conferință de presă anuală în luna decembrie însă el a decis să o amâne pentru începutul acestui an. Președintele rus Vladimir Putin și-a anulat la rândul său tradiționala conferință de presă maraton anul trecut, precum și discursul anual din fața parlamentului rus.

Lavrov a mai acuzat miercuri Statele Unite că au pregătit terenul pentru conflictul din Ucraina ca parte a ceea ce el a descris drept un „război hibrid” dus împotriva Moscovei.

Serghei Lavrov cere retragerea NATO din jurul Rusiei

Ministerul rus de Externe a afirmat de asemenea în timpul conferinței sale de presă de la Moscova că „criza din Ucraina a început cu mult înainte” ca Rusia să trimită sute de mii de trupe în țara vecină ca parte a „operațiunii militare speciale” pe care Putin a ordonat-o pe 24 februarie 2022.

Serghei Lavrov a acuzat din nou că etnicii ruși din Ucraina sunt „umiliți” și a declarat că nu vede vreo propunere de pace serioasă pentru încheierea războiului întrucât ideile formulate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski asupra subiectului sunt inacceptabile.

Șeful diplomației ruse a spus însă că Moscova este dispusă să negocieze direct cu Occidentul în cazul în care acesta va formula „propuneri serioase” pentru încheierea conflictului, dar că orice discuții în acest sens trebuie să țină cont de îngrijorările Rusiei privind securitatea sa.

El a cerut iar ca NATO să își înlăture „infrastructura militară” din Ucraina și celelalte state învecinate cu Rusia.

Serghei Lavrov, de la diplomat la propagandist

Considerat un maestru al diplomației inclusiv în cercurile europene înaintea declanșării războiului din Ucraina la sfârșitul lunii februarie a anului trecut, Serghei Lavrov a făcut în lunile care au urmat declarații tot mai desprinse de realitate.

Una dintre cele mai notorii a venit în luna martie, după negocierile de pace la care a participat în Turcia alături de omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Lavrov a afirmat atunci că Rusia „nu a atacat pe nimeni” și că nici nu intenționează să urmeze astfel de acțiuni pe viitor. „Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”, a răspuns Serghei Lavrov la o întrebare din partea jurnaliștilor.

„Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat”, a explicat el.

Un alt exemplu în acest sens a venit în octombrie, când acesta a declarat că, în pofida izolării internaționale fără precedent în care se află Rusia, „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor lumii dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor organizate în teritoriile ucrainene ocupate, dar că se tem să exprime acest lucru.

Ulterior declarațiilor sale, doar 5 țări au votat la ONU împotriva unei rezoluții de condamnare a anexării proclamate de Putin pe 30 septembrie: Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua, Siria și Rusia.

În luna decembrie a anului trecut Lavrov a făcut o comparație halucinantă între „operațiunea militară specială” a Rusiei și războaiele americane din Irak și Afganistan, afirmând că, spre deosebire de forțele NATO și SUA, cele rusești nu omoară civili în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 329-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.