Guvernul suedez ar putea aproba joi, 19 ianuarie, transferul de tunuri autopropulsate Archer în Ucraina, relatează European Pravda.

obuzier autopropulsat ArcherFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

„Sarcina forțelor armate suedeze este să se pregătească pentru transferul sistemelor de artilerie în Ucraina”, ar arăta ordinea de zi pe site-ul guvernului suedez.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat săptămâna trecută că se așteaptă guvernului său să ia o decizie cu privire la sprijin militar suplimentar pentru Ucraina până la sfârșitul lunii ianuarie.

Premierul suedez a declarat în conversația cu jurnaliştii că, într-o convorbire telefonică recentă, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „vrem să facem mai mult”, adăugând că se așteaptă ca „deciziile să fie luate în ianuarie”.

Anterior, prim-ministrul Suediei a promis că Ucraina va primi sisteme de tunuri autopropulsate Archer, iar această posibilitate a fost discutată anul trecut.

Ce este obuzierul autopropulsat Archer

Archer este un obuzier autopropulsat de 155 mm, proiectat și dezvoltat de compania BAE Systems. Primul prototip al vehiculului a fost finalizat în 2010, iar Archer a intrat în serviciul armatei suedeze în februarie 2016, scrie DefenseRomania.

Archer este înarmat cu un tun de 155 mm. Obuzierul este echipat cu un sistem computerizat de control al focului - acesta transportă 20 de proiectile de 155 mm într-un încărcător complet automat și încă 20 de proiectile pentru reîncărcare.

Tunul obuzierului Archer are o rază maximă de tragere de 40 km cu muniție convențională de 155 mm și de 60 km cu muniție ghidată cu precizie, inclusiv Excalibur. Excalibur (XM982, M982 și M982A1) este un proiectil de artilerie cu rază de acțiune extinsă de 155 mm, ghidat prin GPS, utilizat ca muniție de precizie pentru tunurile de artilerie de ultimă generație.

În ceea ce privește mobilitatea, obuzierul Archer poate rula cu o viteză maximă pe șosea de 70 km/h, având o autonomie maximă de de 500 km.