Numirea lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, de către Rusia drept noul conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei a afectat rapid armata rusă, susțin corespondenții ruși de război care fac propagandă pe canalele de Telegram, notează publicația independentă The Moscow Times.

Serghei Șoigu și Valeri GherasimovFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Valeri Gherasimov a început să dea noi ordine care nu sunt pe placul propagandiștilor ruși: a interzis folosirea tehnologiei moderne, cum ar fi telefoane și tablete, făcând astfel imposibilă utilizarea dronelor, se plâng propagandiștii canalelor "Unofficial Bezsonov Z" și "Turning to Z War"

Un alt corespondent de război susține că mai multor unități li s-a interzis, de asemenea, să folosească dronele în război, interzicându-le să arunce grenade din avioanele fără pilot.

Alți propagandiști relatează că a fost interzisă utilizarea vehiculelor personale sau donate, cerând militarilor să fie date mai departe către Ministerul rus al Apărării.

Canalul Two Majors notează că utilizarea vehiculelor personale se datorează faptului că cele pe care ar trebui să le folosească militarii „stau pe butuci pentru că nu există ingineri care să le repare sau piese de schimb".

Soldații folosesc vehicule personale cu tracțiune integrală pentru a aduce echipamente, muniții și alimente, explică canalul de propagandă "Turning to Z War".

„Oricine din Moscova întocmește toate aceste ordine este cu siguranță de partea noastră?", se întreabă corespondentul de război.

Militarii trebuie să se tundă și radă pe front

În același timp, militarilor ruși li s-a cerut să se tundă, să se radă constant și să poarte uniforma militară regulamentar, scrie "Unofficial Bezsonov Z".

„Aceste lucruri în condiții de front sunt cel puțin dificil de respectat", spune autorul canalului.

Introducerea noilor reguli în armată a coincis cu numirea lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, în funcția de comandant al trupelor rusești din Ucraina.

În urmă cu o săptămână, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a demis pe Serghei Surovikin din această funcție. Astfel, Gerasimov a devenit al patrulea comandant al trupelor din Ucraina de la începutul războiului.

Serviciile secrete britanice au remarcat că remanierea la vârful conducerii armatei ruse arată problemele pe care le are Moscova în Ucraina.

Numirea de către Rusia a unui nou conducător al operaţiunii de invadare a Ucrainei reflectă, cel mai probabil, „provocări sistemice” pentru Rusia, consideră și Pentagonul.

Rusia a anunțat „schimbări majore” în rândul forțelor armate

Rusia, considerată a doua forță militară din lume, a anunțat marți că va face „schimbări majore" în rândul forțelor sale armate din 2023 până în 2026, promițând să își reorganizeze structura militară după luni de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, notează Reuters.

Anunțul vine în ziua în care Serghei Șoigu a pretins că a vizitat militarii implicați în războiul din Ucraina, fără să precizeze locația exactă.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.