Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut noi declarații amenințătoare, el amintind de armele nucleare ale Rusiei și afirmând că Moscova oricând „poate apăsa pe buton”.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Un clip video postat marți pe Twitter de Anton Gherașenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, îl arată pe liderul cecen adresându-se unui grup de persoane.

„Rusia e un stat mare, un stat nuclear. Rusia nu-și va permite niciodată să piardă vreo bătălie. Putem apăsa pe buton și... Salam Alecum! (Pacea fie cu voi!, n.r.) Așa cum a spus președintele nostru: ce nevoie avem de o lume fără Rusia? De ce am avea nevoie ca nemernicii aceștia să trăiască și noi nu? Așa că să dispărem cu toții. Noi vom merge în rai, iar ei în iad”, spune Kadîrov în înregistrare.

„Struguri acri”. Kadîrov acuză Occidentul și Ucraina de spălare de bani prin ajutoarele militare acordate Kievului

Recent, liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut că ajutorul occidental acordat Ucrainei este un mecanism funcțional de spălare a banilor.

„Văd că unii sunt îngrijorați de ajutorul extern acordat Ucrainei. Nu vă faceți griji! Aceasta este o schemă de spălare a banilor funcțională. Oficialii occidentali și ucraineni vor deturna aceste fonduri, iar în tranșee nu va ajunge mai mult de 15% din întregul ajutor”, a afirmat el.

Kadîrov a mai spus că nu este nevoie ca rușii să își facă griji cu privire la ostilitățile care au loc în prezent „pe teritoriul rusesc”, referindu-se la teritoriile anexate ilegal, Luhansk și Donețk, Herson și Zaporojie.

„Acestea sunt regiunile noastre, care au optat să se alăture statului nostru de dragul protecției poporului lor de acțiunile sataniste ale naționaliștilor ucraineni și NATO”, a subliniat el.

Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Ramzan Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

___