Statele Unite se pregătesc să anunțe vineri un nou pachet major de arme pentru Ucraina, în timp ce lideri militari de top din întreaga lume se adună în Germania pentru a discuta cum să ajute Kievul în lupta sa împotriva Rusiei, potrivit a trei oficiali americani și a unei alte persoane familiarizate cu discutiile, scrie Politico. Din pachet, ar urma să facă parte Bomba de Diametru Mic Lansată de la Sol (GLSDB) cu o rază de acțiune de 160 de kilometri și blindatele Stryker.

PentagonulFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În timp ce următoarea tranșă va include artilerie suplimentară, muniție și blindate - probabil vehicule blindate de luptă Stryker - SUA nu sunt așteptate să aprobe trimiterea de tancuri M1 Abrams, au spus aficialii care au vorbit sub rezerva anonimatului.

În prezent, administrația Biden nu are de gând să trimită Abrams, tancul de luptă de 60 de tone al armatei, au spus sursele.

Reticența se datorează provocărilor logistice și de întreținere ale tancurilor și nu din cauza îngrijorării că transferul lor ar putea escalada conflictul, a spus unul dintre oficialii americani.

Această persoană a menționat că SUA au ajutat Ucraina să obțină tancuri din epoca sovietică și sprijină decizia britanică de a trimite de tancuri Challenger 2.

Pachetul va include probabil blindate Stryker, un vehicul blindat de luptă cu opt roți construit de General Dynamics Land Systems, precum și „Ground-Launched Small Diameter Bomb” (GLSDB) / Bombă de Diametru Mic Lansată de la Sol, care au o rază de acțiune de aproximativ 160 de kilometri, au spus două dintre surse. POLITICO a raportat pentru prima dată săptămâna trecută că Pentagonul ia în considerare trimiterea blindatelor Stryker în următoarea tranșă. Reuters a raportat pentru prima dată în noiembrie că bombele cu diametru mic fabricate de Boeing erau în discuție.

Acest pachet nu va include Sistemul de rachete tactice al armatei cu rază lungă de acțiune care poate ajunge la Moscova, potrivit a două dintre persoane. Administrația Biden a refuzat să trimită muniții cu rază lungă de acțiune, în ciuda cererilor Kievului, de teamă să nu-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin.

Ce știm despre sistemele GLSDB

Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale Statelor Unite.

Sistemul GLSDB, parteneriat între Saab și Boeing, se diferențiază prin înalta sa precizie la distanțe lungi, iar GLSDB are și abilitatea de a zbura pe traiectorii complexe și de a manevra pentru a lovi ținte care nu pot fi lovite cu arme convenționale de foc, direct sau indirect. Este independentă din punct de vedere al lansatorului, ceea ce înseamnă că poate fi lansată dintr-o soluție containerizată, ca și de orice lansator capabil de a folosi containerul de lansare de tip M26, de exemplu HIMARS, M270 și ChunMoo. Soluția containerizată poate fi de asemenea folosită la bordul navelor, asigurând posibilitatea ca GLSDB să fie lansată atât de pe mijloace terestre, cât și navale, transmitea Saab în 2019, după testarea sa.

Bombele GBU-39 care ar urma să fie focosul folosit de sisteme au mici aripi rabatabile care le permit să planeze peste 100 de kilometri dacă sunt lansate din avion și pot lovi ținte cu un diametru de doar un metru.

În plus, fiecare bombă costă doar 40.000 de dolari, un preț foarte scăzut comparativ cu alte arme livrate Ucrainei iar motorul de rachetă folosit de GLSDB este disponibil în cantități mari în depozitele de armament americane.

„Credem că furnizarea de tancuri moderne va ajuta și va îmbunătăți semnificativ capacitatea ucrainenilor de a lupta acolo unde luptă acum și de a lupta mai eficient în viitor”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, referindu-se la tancurile europene. El a refuzat să comenteze orice pachet de ajutor viitor din S.U.A.

Țările occidentale și-au sporit dramatic angajamentele pentru noi arme menite să ajute Ucraina. Germania a promis vehiculul Marder, iar Franța tancuri ușoare AMX-10 RC. Canada va furniza, de asemenea, 200 de vehicule de transport de personal fabricate în Canada, iar luna aceasta SUA au anunțat că vor trimite 50 de vehicule de luptă Bradley.

Șeful NATO recunoaște că Ucraina are nevoie de arme mai sofisticate

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că Ucraina are nevoie de o „creștere semnificativă” a armelor într-un moment crucial al invaziei Rusiei, iar un astfel de sprijin este singura cale către o soluție pașnică negociată, relatează Reuters.

„Acesta este un moment crucial în război și este necesară o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

„Dacă vrem o soluție pașnică și negociată mâine, trebuie să oferim mai multe arme astăzi”.

Întrebat la Davos despre problema tancurilor Leopard de fabricație germană – care ar necesita aprobarea Berlinului înainte de a fi exportate din Polonia sau Finlanda – Stoltenberg a spus că există un „dialog constant” între aliați. El a subliniat că Germania a oferit deja ajutor Ucrainei, dar a recunoscut necesitatea ca membrii NATO să furnizeze armament mai sofisticat, potrivit CNN.

Liderii apărării din aproximativ 50 de țări și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vor ține discuții vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri de când forțele ruse au intrat în Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

Se așteaptă ca discuțiile de la Ramstein să se concentreze nu pe ceea ce vor oferi Statele Unite, ci dacă Germania își va anula opoziția față de trimiterea tancurilor de luptă Leopard în Ucraina sau cel puțin va aproba transferul acestora din țările aliate.