În cele nouă luni de când a lansat invazia în Ucraina, Rusia a cheltuit aproximativ 82 de miliarde de dolari pentru a întreține războiul. Suma reprezintă un sfert din bugetul anual al Federației Ruse, arată o analiză Forbes Ucraina.

Rachete rusesti pregatite pentru ceremoniile de Ziua VictorieiFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Jurnaliștii ucraineni de la Forbes au tras linie după cele nouă luni de zile de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia țării lor și au ajuns la concluzia că Rusia a folosit între 10.000 și 50.000 de obuze pe zi în timpul conflictului, iar prețul mediu al unui obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari.

Astfel, cheltuielile Moscovei se ridică la peste 5,5 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea cu artilerie.

De asemenea, armata rusă a tras peste 4.000 de rachete în Ucraina. Costul mediu al unei rachete rusești este de 3 milioane de dolari.

De asemenea, Rusia a pierdut 278 de avioane de luptă, cu un cost mediu de 18 milioane de dolari, și 261 de elicoptere, cu un cost mediu de 10,4 milioane de dolari.

Așadar, pierderile totale ale aviației ruse se ridică la 8 miliarde de dolari.

Rusia a „donat” Ucrainei echipament militar în valoare de 2 miliarde de dolari

De asemenea, Rusia a pierdut aproape toate tancurile pe care le avea la începutul invaziei, adică 2.897 din aproximativ 3.300, având un cost total de 20.8 miliarde de dolari.

O cantitate semnificativă de echipamente pierdute de Federația Rusă a fost oferită forțelor armate ucrainene ca trofee, când s-au retras haotic, valoarea acestora fiind de aproximativ 2 miliarde de dolari, excluzând armele ușoare și muniția.

Costurile pentru soldați și rezerviști

Costul total al salariilor militarilor implicați în lupte este de aproximativ 2,7 miliarde de dolari după mobilizare.

De asemenea, numărul victimelor în rândul militarilor ruși a crescut dramatic în ultimele două luni. Suma despăgubirilor care trebuia plătită era estimată la aproximativ un miliard de dolari pe lună în vară, dar în ultima lună de război aceasta depășește 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, un număr record de soldați ruși - 17.470 - au fost uciși în Ucraina în ultimele treizeci de zile, mai mult decât în prima lună de război.

Care este bugetul Rusiei

Calculele făcute de Forbes Ucraina nu includ cheltuielile de apărare durabile sau pierderile legate de economie.

Veniturile Rusiei în 2021 s-au ridicat la 340 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că Moscova a cheltuit deja un sfert din buget pentru ceea ce președintele rus Vladimir Putin numește „operațiune militară specială”.

Chiar dacă în primăvară, Rusia câștiga un miliard de dolari pe zi din vânzarea petrolului și a gazelor, încasările au tot scăzut după ce tot mai multe țări nu au mai cumpărat același volum.

Astfel, Rusia va plăti mai mult pentru război, mai ales că din toamnă cheltuielile au crescut, acum costul de întreținere ridicându-se la 10 miliarde de dolari pe lună.

În toamnă, costul războiului s-a dublat pentru Rusia. Acum, invazia trebuie alimentată cu cel puțin 10 miliarde de dolari pe lună.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro