​Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul Letoniei la Moscova, Maris Riekstins pentru a protesta față de demolarea statuilor sovietice, amenințând Letonia cu „măsuri asimetrice”, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Monumentul Victoriei Sovietice din RigaFoto: Kaspar Krafts / AFP / Profimedia Images

„Şeful misiunii diplomatice a Letoniei a primit proteste energice în legătură cu politica actuală de vandalism de stat a Letoniei privind demolarea monumentelor comemorative sovietice. Observăm această barbarie în cadrul liniei generale a Rigăi în direcţia glorificării nazismului'”, se menționează într-un comunicat remis presei de ministerul rus de Externe.

Moscova a atras totodată atenţia cu privire la declaraţiile „antiruse” ale ambasadorului leton, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Riekstins a fost informat şi despre „paşii legali” făcuţi de autorităţile letone pentru a crea „obstacole în activitatea centrului cultural Casa Moscovei din Riga şi a sanatoriului Jantarnij Bereg, în Jurmala, din Letonia, cu scopul unei posibile exproprieri a acestei proprietăţi ruse”.

MAE rus a insistat că „întreaga responsabilitate a prezentei (acţiuni) şi a altor acţiuni neprietenoase îi revine în totalitate părţii letone”.

„Ne rezervăm dreptul să luăm măsuri de represalii, inclusiv asimetrice, care fără îndoială că vor fi sensibile pentru Riga”, a avertizat MAE rus.

Statele baltice și Polonia renunță la monumentele sovietice

La fel ca în cazul celorlalte două țări baltice, Estonia și Lituania, guvernul leton a decis să demoleze sau înlăture ultimele statui și memoriale sovietice aflate pe teritoriul său, multe dintre ele dedicate Armatei Roșii, după declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin.

Parlamentul de la Riga a adoptat un proiect legislativ în acest sens pe 17 iunie. Monumentul Victoriei Sovietice din Riga, unul dintre cele mai cunoscute monumente sovietice din Letonia, a fost demolat o lună mai târziu.

Polonia s-a alăturat și ea statelor baltice în această campanie de „derusificare” prin demolarea monumentelor din perioada Uniunii Sovietice, deși în cazul guvernului conservator de la Varșovia acțiunile au început înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Aceste acţiuni au rolul de „a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia”, a declarat directorul Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki, luna trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 260-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.