Macer Gifford, un voluntar britanic repartizat de forțele armate ucrainene uneia dintre unitățile sale de recunoaștere, povestește într-o înregistrare video cum se face o misiune „cumplită” de cercetare.

Voluntarul britanic relateaza ca s-a intors dintr-o misiune cumplitaFoto: Captura video

„Așa, m-am întors în tranșeele mele, pe care le-am săpat ieri. Tocmai m-am întors dintr-o misiune, sunt surprins că nu sunt acoperit de zgârieturi. Acum, să spui că [misiunea] aia a fost cumplită e puțin zis. Mă omoară spatele”, spune voluntarul britanic.

„Ca să înțelegeți cum e terenul aici pentru [unitățile de] recunoaștere, când trebuie să faci recunoaștere, dacă ați văzut vreodată desenele animate 'Frumoasa din pădurea adormită' când toți acei lujeri ies din castel înspre sfârșitul filmului și ies toți țepii, este nebunesc câți copaci ucraineni au bucăți cu țepi de o lungime pe care nu am mai văzut-o nicăieri în Anglia. O întreagă lizieră de țepi. Este nebunesc”, afirmă Gifford.

„Și a trebuit să mă târăsc printre ei peste un kilometru și sunt terminat acum, sunt rupt. Așa că înțeleg că asta s-ar putea să fie ultima operațiune din această mică excursie și s-ar putea să avem parte de o pauză acum”, își continuă el relatarea.

Voluntarul britanic se plânge de casca primită

Gifford spune apoi că a fost nevoit să își arunce casca pe care o descrie drept „un rahat chinezesc ieftin”:

„S-a rupt breteaua iar așa că pur și simplu am aruncat-o. Așa că dacă cineva știe producători germani buni de căști sau căști americane bune pe care le puteți trimite în direcția mea v-aș fi foarte recunoscător fiindcă acum chiar nu am una și da, am vrut de fapt să spun tuturor că sunt bine”.

Voluntarul britanic își încheie înregistrarea subliniind cât de bine e să poți doar să te odihnești puțin după ce tocmai te-ai întors dintr-o misiune de durată.

Revenind la căștile germane la care face referire acesta, o fotografie distribuită de militarii ucraineni la începutul lunii iunie arată cum viața unuia dintre soldații Kievului a fost salvată de un model Gefechtshelm M92 primit de forțele armate ale țării din partea guvernului de la Berlin.

La sfârșitul lunii ianuarie, cu aproape o lună înainte de izbucnirea războiului, anunțul că Germania va trimite căști armatei ucrainene a fost ironizat de primarul Kievului Vitali Klitschko, acesta întrebându-se retoric dacă Berlinul urmează să trimită țării sale perne data viitoare.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin pe 24 februarie guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei și alte echipamente militare.

Urmărește ultimele evoluții din a 230-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.