Un analist militar rus susține că distrugerea podurilor din Ucraina nu este un răspuns suficient de dur față de explozia de la Podul Crimeii, sugerând în schimb o alternativă mai radicală.

Vladislav Surighin propune distrugerea infrastructurii energetice a UcraineiFoto: Captura video

„Pe teritoriul Ucrainei există 24 sau 25 de poduri, 25 ori 20 ar însemna că 450 de rachete Kalibr ar trebui lansate asupra podurilor. Haideți să vedem câte zile le-ar lua băieților noștri să repare Podul Crimeii. Ucrainenii își vor repara podurile la fel de repede”, afirmă Vladislav Șurighin, prezentat de televiziunile rusești drept „expert militar”.

El explică apoi că, dată fiind rapiditatea cu care pot fi reparate podurile, zeci de fabrici rusești ar trebui să producă rachete Kalibr doar pentru bombardarea lor. „Ne-ar plăcea să o facem dar este nerealist”, susține el.

„Prin urmare, răspunsul cel mai potrivit [față de explozia de la Podul Crimeii] ar fi lovituri împotriva infrastructurii lor de electricitate fiindcă vine iarna”, spune Șurighin, subliniind că „toată industria și viața din Ucraina se învârte în jurul uzinelor electrice”.

„Uzinele electrice sunt cea mai vulnerabilă parte. Scoaterea din funcțiune a lor și a sistemelor energetice ar fi extrem de dureroasă și sensibilă. Un oraș ca Kievul rămas fără electricitate timp de o săptămână ar deveni zona unui dezastru major”, susține analistul militar.

„Ar trebui să ne fie în vreun fel milă pentru ucrainenii care locuiesc în acel oraș?”, întreabă acesta, înainte de a fi întrerupt de prezentatorul emisiunii care subliniază că problema nu este una ce ține de „milă sau orice fel de empatie”, ci că crearea unei catastrofe umanitare ar avea „consecințe extrem de neplăcute” pentru Rusia din cauza modului în care ar fi percepută acțiunea în restul lumii și în special în țările neutre precum China, India sau cele din America Latină.

„Ar fi inacceptabil pentru ele”, subliniază acesta.

Analistul militar rus suferă de amnezie selectivă

„În primul rând ele nu au zis niciodată că ar fi inacceptabil. Ele sunt pentru război convențional. Loviturile împotriva sistemelor energetice sunt convenționale, acestea nu sunt lovituri împotriva populației”, afirmă Șurighin, după ce cu doar un minut înainte explica cum astfel de lovituri ar afecta populația civilă și se întreba retoric dacă rușii ar trebui să simtă milă pentru ucraineni.

„Ele nu provoacă victime în masă”, mai spune el cu privire la atacurile împotriva sistemelor energetice, concluzionând că rezolvarea crizelor cauzate de acestea ar fi problema autorităților locale.

Forțele armate ale Rusiei au lansat luni atacuri cu rachete împotriva mai multor orașe și localități din întreaga Ucraină, drept răspuns la explozia la podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia.

Într-un mesaj video publicat duminică seara pe contul de Telegram al Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a declarat că explozia de la Podul Kerci a fost planificată de Ucraina.

„Nu există niciun dubiu. Acesta este un act de terorism ce a vizat distrugerea unei infrastructuri civile de importanță critică”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin a subliniat că explozia a fost rezultatul unui plan „conceput, derulat și comandat de serviciile speciale ucrainene”.

Urmărește ultimele evoluții din a 229-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.