Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei Russia Today finanțate de Kremlin, a părut să admită luni că Rusia a fost implicată în otrăvirea din 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, o tentativă de asasinat pe care Moscova a negat-o constant, relatează The Moscow Times.

Margarita SimonianFoto: Willvest News / Profimedia Images

Țările occidentale au impus mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și au expulzat zeci de diplomați ca urmare a otrăvirii lui Skripal, un fost ofițer rus de informații care a lucrat ca agent dublu pentru Londra, și a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic în orașul Salisbury.

Atât Serghei Skripal cât și fiica sa au supraviețuit în cele din urmă tentativei de asasinat pe care mai multe anchete ale jurnaliștilor de investigație au arătat că a fost efectuată de Anatoli Cepiga și Alexandr Mișkin, doi agenți ai temutului GRU, serviciul de informații militare al Rusiei.

În luna septembrie a anului trecut un al treilea spion rus, Serghei Fedotov, a fost inculpat pentru tentativa de asasinat în Marea Britanie.

Ce a spus șefa Russia Today despre tentativa de asasinat din 2018

Margarita Simonian a cerut luni răzbunare împotriva presupusei asasine a Dariei Dughina, fiica unuia dintre principalii ideologi ai președintelui rus Vladimir Putin, ucisă într-o explozie în noaptea zilei dinspre sâmbătă spre duminică.

FSB, serviciul de informații al Rusiei, susține că Dughina a fost ucisă de o ucraineancă ce ar fi planificat asasinarea tatălui său timp de-o lună și care a fugit apoi în Estonia.

„Sunt sigură că putem găsi profesioniști care să admire faimoasele turle din apropierea Tallinnului”, a scris luni Margarita Simonian pe pagina sa de Twitter, părând să facă referire la alibiul oferit de cei doi spioni ruși suspectați de tentativa de asasinat la adresa lui Serghei Skripal.

La scurt timp după ce aceștia s-au întors în Rusia ei au declarat pentru Russia Today că au fost în vizită în orașul britanic Salisbury pentru a admira faimoasele turle ale catedralei din oraș.

The Moscow Times notează că postarea lui Simonian de pe Twitter este cel mai apropiat lucru de o admitere făcută vreodată de orice oficial de la Moscova că Rusia ar fi fost în spatele tentativei de asasinat din Marea Britanie.

Urmărește ultimele evoluții din a 180-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.