Prizonieri de război ucraineni au povestit în detaliu experiențele de tortură și abuz trăite în timp ce se aflau în mâinile forțelor ruse, iar familiile lor descriu la rândul lor sâptămânile în care nu au știut dacă aceștia erau vii sau morți drept „iadul pe pâmânt”, relatează The Guardian citând The Hill.

Război în Ucraina: 29 iunie 2022, Ucraina și Rusia au efectuat un schimb de prizonieriFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ziarul american The Hill a vorbit cu mai mulți foști prizonieri de război și cu familiile acestora despre cum a fost viața celor capturați de forțele ruse de când Moscova a lansat invazia sa militară în Ucraina.

Unul dintre acești foști prizonieri de război, Igor Kurayan, în vârstă de 55 de ani, a spus că a fost bătut și electrocutat de mai multe ori în săptămânile petrecute în captivitatea rusă.

Soldații ruși i-au răsucit și tăiat degetele cu clești și foarfece pentru tăiat metalul, a povestit el.

Alți prizonieri au fost bătuți atât de rău, până au murit, a adăugat bărbatul.

Un traducător al declarațiilor lui Kurayan a explicat pentru ziar: În fiecare zi era chemat pentru a fi torturat și voiau de la el să le dea pe mână și prietenii.

Anjelika Todorașko, de 32 de ani, a povestit că mama sa Viktoria, de 52 de ani, a fost capturată încă din februarie, pentru că lucra pentru armata ucraineană. A fost dusă în Rusia, unde spune că a fost electrocutată, fotografiată goală, li s-a dat puțină apă și mâncare și a auzit țipetele altor prizonieri care cereau pur si simplu să fie uciși.

Soldații ruși îi umileau pe prizonieri, spune Todorașko, mama sa povestindu-i că cei ținuți captivi trebuiau să îți țină mâinile deasupra capului timp de mai multe ore pe zi. Dacă le cădeau brațele, erau bătuți, povestește ea. De asemenea, soldații le rădeau în cap pe femei, iar pe unele le sufocau.

Mama sa a fost eliberată la săptămâni după ce a fost capturată și dusă apoi într-un spital ucrainean, mai relatează The Hill.

___