„Ostilitățile” din Ucraina s-ar putea încheia „înainte de sfârșitul zilei” dacă președintele Volodimir Zelenski le va ordona forțelor sale armate să depună armele, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Partea ucraineană poate opri totul înainte de sfârșitul zilei în curs, avem nevoie de un ordin ca unitățile naționaliste să depună armele, de un ordin ca armata ucraineană să depună armele și trebuie să îndeplinească condițiile Federației Ruse. Și totul se poate termina înainte de sfârșitul zilei”, a asigurat Peskov, citat de TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a făcut afirmațiile după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la o declarație de luni a președintelui Volodimir Zelenski care afirma că își dorește încheierea războiului înainte de sosirea iernii pentru a evita și mai multe suferințe ale populației civile din Ucraina.

Zelenski s-a adresat în urmă cu o zi liderilor Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei și Statelor Unite prin legătură video în a doua zi a summitului G7 de trei zile ce are loc în sudul Germaniei.

„Suntem ghidați de declarațiile președintelui nostru [Vladimir Putin că] operațiunea militară specială decurge conform planului și își atinge obiectivele”, a mai spus marți Dmitri Peskov, adăugând că „restul sunt gândurile șefului statului ucrainean”.

Întrebat dacă Moscova are un interval de timp aproximativ pentru finalizarea „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin pe 24 februarie, Dmitri Peskov a răspuns simplu că „nu”.

Cum vrea Ucraina să se încheie războiul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii mai că țara sa va accepta statutul de neutralitate, una dintre cerințele Rusiei pentru încheierea războiului, doar după eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv a Crimeii anexate ilegal în 2014.

Negocierile de pace dintre Moscova și Kiev au intrat în impas în ultimele luni după descoperirea atrocităților comise de forțele armate ruse pe teritoriul Ucrainei și după ce Rusia a refuzat să își oprească atacurile, una dintre condițiile cerute de partea ucraineană.

Mai devreme în cursul lunii iunie Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va recuceri teritoriile ocupate de ruși în sudul țării, afirmând că Kievul va recăpăta controlul asupra zonei de coastă de la Marea Neagră şi va face totul pentru a relua exportul de cereale.

Embargoul impus de Flota Mării Negre a Rusiei asupra porturilor ucrainene a dus la o creștere vertiginoasă a prețurilor la cereale în întreaga lume, creând pericolul unei crize alimentare globale.

Rusia afirmă însă că nu are nicio responsabilitate pentru situația creată și că este problema Kievului să își reia exporturile de cereale.

Urmărește ultimele evoluții din a 125-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.