Forțele rusești se luptă luni, ziua 124 a războiului, pentru a-și atinge unul dintre obiectivele strategice în Ucraina, în timp ce separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lysychansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul regiunii Lugansk.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de luni, ziua 124 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:40Materialul LIVE privind invazia rusă s-a mutat marți dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

01:40 Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

00:56Ucraina: Cinci civili uciși la Harkov de bombardamente ale rușilor

Bombardamente rusești asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, au ucis luni cinci persoane și au rănit alte 22, inclusiv cinci copii, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

00:20 Liderii G7 au condamnat luni, într-o declarație comună, atacul "abominabil" asupra unui centru comercial din Ucraina.

"Noi, liderii G7, condamnăm în mod solemn atacul abominabil asupra unui centru comercial din Kremenchuk", se arată în declarație, potrivit CNN.

23:55 Franța: Rusia trebuie să răspundă pentru lovitura mortală cu rachete

Ministerul de Externe al Franței a emis o declarație în care afirmă că Rusia trebuie să răspundă pentru atacul mortal cu rachete asupra centrului comercial aglomerat din Kremenciuk, care a ucis cel puțin 13 persoane și a rănit 56, relatează Reuters.

23:18 Ursula von der Leyen: Nu aș „paria pe Rusia” / Ei nici nu știu pentru ce luptă

23:00 VIDEO Opt civili uciși și 21 răniți la Lisciansk în urma unui bombardament rusesc (guvernator)

Cel puțin opt civili ucraineni au fost uciși și 21 au fost răniți într-un bombardament rusesc luni, în orașul Lișiciansk din estul țării, un oraș înfrățit cu Severodonețk, recent cucerit de forțele Moscovei, a declarat guvernatorul regional, citat de AFP.

22:53 Autoritățile locale au actualizat bilanțul victimelor atacului rusesc cu rachete asupra mallului din Kremenciuk.

Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, a anunțat pe Telegram că numărul confirmat al persoanelor decedate a urcat la 13.

Alte cel puțin 50 de persoane au fost rănite.

22:42 Companiile energetice franceze își avertizează clienții să reducă consumul

Șefii EDF, Engie și TotalEnergies au publicat luni o declarație comună, făcând apel la clienții lor din Franța pentru "reținere urgentă", cerându-le să reducă consumul de energie pe fondul creșterii prețurilor, potrivit CNN.

22:10 Locuitorii din Mariupol, oraș ocupat de ruși, sunt „nevoiți să vâneze porumbei” pentru a se hrăni, spune primarul exilat al Mariupolului, Vadim Boichenko. El menționează și pericolele asupra sănătății pentru cei nevoiți să mănânce porumbei - carnea acestora poate să fie infectată și să provoace boli periculoase.

21:45 VIDEO Ucraina va primi sisteme norvegiene de apărare antiaeriană NASAMS din SUA / Raytheon îl propusese și României

21:25 VIDEO „Invadatorii ruși încă nu au înțeles că este o idee proastă să te plimbi pe un câmp minat

21:12Scholz: "Nu se poate reveni la relația de dinainte de război cu Rusia"

Nu se poate reveni la ceea ce erau relațiile cu Rusia înainte de războiul din Ucraina, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că războiul purtat de Moscova este o "tăietură adâncă, profundă în relațiile internaționale", scrie CNN.

O scurtă sinteză a serii de luni:

10 morți și 40 de răniți în atacul aerian asupra unui centru comercial din Kremenciuk

20:51 Miniştrii Energiei din UE sunt de acord cu economisirea energiei şi promovarea regenerabilelor

20:2510 morți și 40 de răniți în atacul aerian asupra unui centru comercial din Kremenciuk, potrivit unui oficial ucrainean citat de CNN.

Dmitro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a revizuit bilanțul victimelor atacului aerian de luni la 10 morți și 40 de răniți.

20:15Plăți rusești blocate: ce consecințe sunt pentru Moscova și creditorii săi - analiză AFP

Rusia a recunoscut luni că două plăți ale dobânzilor la datoria sa nu au ajuns la creditorii săi, ceea ce ridică spectrul unei situații de incapacitate de plată, chiar dacă Moscova neagă pentru moment acest lucru, potrivit AFP. Ce se întâmplă acum?

19:55 Premierul britanic Boris Johnson a condamnat atacul de la Kremenciuk, într-o declarație făcută la reuniunea G7 a liderilor mondiali din Bavaria.

„ Acest atac îngrozitor a arătat încă o dată adâncimile cruzimii și barbariei la care se va coborî liderul rus. Încă o dată, gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor nevinovate din Ucraina. Putin trebuie să înțeleagă că comportamentul său nu va face altceva decât să întărească hotărârea Regatului Unit și a celorlalte țări din G7 de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.”, a declarat Johnson , citat de The Guardian.

Controlul prețurilor la petrolul rusesc: un mecanism complex

19:34Poate Occidentul să controleze prețurile la petrolul rusesc? Analiștii explică ce macanisme pot fi folosite

Statele Unite sunt singura țară din lume care are o plafonare a prețului petrolului rusesc, o idee avansată de Washington la summitul G7. Aceasta ar presupune crearea unui nou instrument ale cărui contururi sunt încă neclare., potrivit analiștlor citați de AFP.

19:02Rusia confirmă parteneriatul strategic cu Brazilia, după ce președintele rus Vladimir Putin și omologul său brazilian Jair Bolsonaro au discutat despre securitatea alimentară globală, a anunțat luni Kremlinul, potrivit The Guardian. Putin l-a asigurat pe Bolsonaro, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Rusia își va îndeplini obligațiile și va furniza îngrășăminte Braziliei.

18:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut luni omologului său din Republica Moldova, Maia Sandu, care a vizitat Ucraina, un răspuns coordonat la amenințările Rusiei, conform CNN.

„Țările noastre se confruntă cu amenințări create de agresiunea rusă și de politica rusă. Dacă amenințările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat la acestea”, a spus Zelenski într-o conferință de presă comună cu Maia Sandu, la Kiev.

Zelenski a reiterat, de asemenea, că „Ucraina rămâne un garant” în criza din Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei cu prezență militară rusă, și că „va ajuta în mod activ Moldova în continuare”.

Maia Sandu a vizitat luni orașele Borodianka, Bucha și Irpin, care au fost devastate de ocupația forțelor ruse, în martie, ea condamnând „violența fără sens a acestui război”.

Potrivit Maiei Sandu, Republica Moldova, o țară cu 2,6 milioane de locuitori, a primit o jumătate de milion de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în 24 februarie.

18:20Separațiștii pro-ruși din estul Ucrainei au acordat permisiunea familiei cetățeanul ui marocan condamnat la moarte pentru că a luptat alături de armata ucraineană să vorbească cu el, a informat luni agenția RIA Novosti, citând un oficial de rang înalt din autoproclamata Republică Populară Donețk, transmite Aljazeera.

18:10Rusia a declarat "persona non grata" opt ​​diplomați greci, cărora le-a dat termen opt ​​zile pentru a părăsi țara, a anunțat luni Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

Ministerul rus de Externe a transmis că l-a convocat pe ambasadorul Greciei să protesteze față de ceea ce a numit „cursul conflictual al autorităților elene față de Rusia, inclusiv furnizarea de arme și echipament militar pentru regimul de la Kiev”.

Atac cu rachete asupra unui mall din centrul Ucrainei

18:00 Cel puțin doi morți și 20 de răniți raportați până acum în urma atacului rusesc cu rachete asupra unui mall din Kremenciuk.

17:51Atac cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din Kremenciuk (oraș din regiunea Poltava, în centrul Ucrainei).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că peste 1.000 de oameni se aflau în interiorul centrului comercial în momentul în care au lovit rachetele rusești, un incendiu puternic cuprinzând apoi mallul.

„Ocupanții au tras cu rachete în centrul comercial, unde erau peste o mie de civili. Mallul este în flăcări, salvatorii luptă cu focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat. Rusia continuă să-și pună neputința asupra cetățenilor obișnuiți. Este inutil să speri la umanitate din partea ei”, a scris Zelenski pe Telegram.

Corespondentul ziarului The Economist, Oliver Carroll, relatează „scene de groază”, citând un bărbat care vorbea la telefon și care spunea că sunt oameni în clădire și că pereții încep să cadă.

Nexta a publicat imagini cu forțele de intervenție care acordă primul ajutor victimelor:

17:44FOTO „Dovada că Ucraina ar putea câștiga războiul”, expusă în centrul Varșoviei

17:35Franța spune că țările invitate la summitul G7 trebuie să aleagă de partea cui se află în războiul din Ucraina

17:29Atacuri cibernetice ale hackerilor ruși asupra instituțiilor din Lituania

17:03FOTO ​​„Vrem să trăim”. Cum au părăsit apărătorii ucraineni Severodonețkul cu barca în mijlocul nopții

Rusia dată în judecată la CEDO de cel mai bogat om din Ucraina

16:11Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a dat în judecată Rusia la CEDO / Cum își justifică acțiunea

15:50 Ministerul rus al Apărării a susținut luni că racheta care a lovit duminică o clădire rezidențială din Kiev (atac sodlat cu un mort și 6 răniți)ar fi putut fi rezultatul o eroare a sistemului de apărare aeriană ucrainean.

Moscova afirmă că, în opinia sa, un sistem antiaerian ucrainean Buk a interceptat o rachetă de apărare aeriană S-300, care apoi „a căzut într-o clădire rezidențială". Rusia susține că toate cele patru rachete lansate împotriva unei fabrici de arme din Kiev și-au atins ținta.

15:28 Ucraina anunță că a efectuat noi lovituri contra pozițiilor rusești pe pe Insula Șerpilor (VIDEO)

15:26În urma unei cereri din partea Guvernului Ucrainei vizând echipamente medicale și de protecție și echipamente specializate în caz de riscuri pentru sănătatea publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare, Comisia Europeană a anunțat luni că și-a mobilizat noile rezerve rescEU pentru situații de urgență.

Cu o valoare financiară totală de 11,3 milioane de euro, această asistență va fi furnizată Ucrainei din stocurile de urgență ale UE găzduite de România, Ungaria, Suedia, Germania, Grecia și Danemarca.

Printre echipamentele furnizate de UE se numără 300 000 de costume de protecție specializate, 5 600 de litri de substanțe de decontaminare și 850 de echipamente pentru operațiuni de decontaminare.

Întrucât spitalele din Ucraina au nevoie urgentă de echipamente medicale, UE donează, de asemenea, monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie și aparate pentru respirație artificială, precum și echipamente de protecție pentru personalul medical, cum ar fi măști și halate, a mai anunțat luni Comisia Europeană.

15:20Ministerul rus al Apărării a declarat luni pentru Interfax că în timpul atacului de duminică asupra Kievului forțele ruse au lovit fabrica de rachete spațiale Artem, conform Reuters.

Primele vizite externe ale lui Putin, de la invazia în Ucraina

14:43 Stoltenberg anunță că NATO va crește masiv numărul forțelor sale de reacție rapidă, până la peste 300.000 de militari

14:25Ucraina cere sisteme de apărare antiaeriane la summitul G7

14:20 Rusia a impus sancțiuni împotriva a 43 de cetățeni canadieni, care au interdicția de a intra în țară, scrie The Guardian. Lista publicată de Ministerul rus de Externe îi include pe președintele partidului liberal de guvernare al Canadei, Suzanne Cowan, și pe fostul guvernator al Băncii Angliei și al Băncii Canadei Mark Carney.

În aprilie, Moscova a impus sancțiuni împotriva a 61 de oficiali și jurnaliști canadieni.

13:59Putin pleacă din Rusia pentru prima dată de la începutul războiului / Două vizite externe în două zile

13:55 Vladimir Putin a fost nevoit - din cauza epurărilor pe care le-a făcut în rândul comandanților militari și a pierderilor de ofițeri de rang înalt - să aducă pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie, potrivit tabloidelor britanice

Maia Sandu, în vizită în Ucraina

13:50FOTO VIDEO Primele imagini cu obuzierele Panzerhaubitze 2000 folosite într-o locație secretă.

13:30Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află luni în vizită în Ucraina, mergând în orașele Borodyanka, Bucha și Irpin, conform Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, care a publicat pe Facebook și fotografii din vizita Maiei Sandu.

Programul vizitei Maiei Sandu include și discuții cu președintele ucrainean Volodir Zelenski.

13:14 Armata ucraineană a atacat un mare depozit de muniție de lângă orașul Lugansk, provocând o serie de explozii puternice. Lovitura, efectuată la o distanță mare în spatele frontului (50-70 km), a fost efectuată probabil cu o rachetă Toschka, dar nu este exclusă nici implicare unei baterii americane HIMARS.

Zelenski le-a spus liderilor G7 că vrea ca războiul să se termine până la iarnă

13:01 Zelenski le-a spus liderilor G7 că dorește ca războiul să se încheie până la sfârșitul anului, înainte de venirea iernii, au declarat doi diplomați ai Uniunii Europene.

Zelenski s-a adresat liderilor Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei și Statelor Unite prin legătură video luni, în a doua zi a summitului G7 de trei zile ce are loc în sudul Germaniei.

12:57Rusia este iritată de sancțiunile „lipsite de viziune” impuse de Japonia

12:32Exporturile de cereale din Ucraina în primele 22 de zile ale lunii iunie au scăzut cu aproximativ 44% față de anul precedent, ajungând la 1,11 milioane de tone, arată datele ministerului uncrainean al agriculturii, publicate luni, relatează Reuters.

Ucraina a exportat până la 6 milioane de tone de cereale cu o lună înainte ca Rusia să lanseze invazia pe 24 februarie.

12:16 Miniștrii energiei din țările UE vor discuta luni despre opțiunile prin care ar putea reduce împreună cererea de gaze.

„Intenționez să le prezint miniștrilor măsurile concrete pe care cred că trebuie să le luăm, atât din partea statelor membre, cât și din partea Comisiei, pentru a fi mai bine pregătiți", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la sosirea la reuniunea miniștrilor energiei de la Luxemburg.

Comisia va prezenta în luna iulie un plan al UE de coordonare a pregătirilor pentru noi șocuri în aprovizionarea cu gaze.

Ce a cerut Zelenski luni liderilor G7

12:07 Zelenski a cerut luni sisteme de apărare antiaeriană, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și garanții de securitate în cadrul discursului său în fața liderilorG7, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Adresându-se summitului din Alpii bavarezi prin intermediul unei legături video, Zelenski a solicitat, de asemenea, ajutor pentru exportul de cereale din Ucraina și pentru reconstrucție, a declarat oficialul european, vorbind sub rezerva anonimatului.

11:54 Autoritățile regionale au îndemnat luni civilii să evacueze de urgență orașul Lysychansk din estul Ucrainei, care este atacat de forțele rusești.

„Situația din oraș este foarte dificilă", a scris Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, care include Lysychansk

11:49Un atac cu rachete în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, a distrus în noaptea de duminică spre luni clădiri rezidențiale și a provocat un incendiu, a declarat purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, Serghei Bratchuk, transmite Reuters. Șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, potrivit oficialului ucrainean.

11:04Grupul celor șapte se va angaja la un nou pachet de acțiuni coordonate menite să sporească presiunea asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, în timp ce finalizează planurile pentru un plafon de preț pentru petrolul rusesc, a declarat luni un oficial american de rang înalt.

Liderii G7 vor lua, de asemenea, un „angajament de securitate pe termen lung, fără precedent, pentru a oferi Ucrainei sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic atât timp cât va fi nevoie", inclusiv furnizarea în timp util de arme avansate, potrivit unei informări de la Casa Albă. (Reuters)

Rusia intră în incapacitate de plată

10:39O plafonare a prețurilor la importurile de energie din Rusia, solicitată de Statele Unite, ar fi eficientă doar dacă ar beneficia de un sprijin suficient la nivel internațional, a declarat luni, la Luxemburg, ministrul german al economiei, Robert Habeck, înaintea unei reuniuni a miniștrilor energiei din ţările membre ale Uniunii Europene, transmite Reuters.

„Este o idee bună dacă participă suficiente țări", a declarat Habeck.

10:17Marea Britanie va furniza tehnologie pentru a se asigura că grâul furat din Ucraina de către Rusia nu ajunge pe piața mondială, a declarat luni secretarul britanic pentru mediu, George Eustice.

„Ceea ce face guvernul britanic este să pună la dispoziție tehnologia pe care o are pentru a putea testa proveniența grâului. Colaborăm cu alte țări, inclusiv cu Australia, în acest sens, astfel încât să ne asigurăm că grâul ucrainean furat nu găsește calea spre piață", a declarat George Eustice pentru pentru Sky News.

09:42 Armata ucraineană afirmă că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie au pierdut 150 de militari, 20 de tancuri, 28 de blindate, 7 sisteme de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 6 drone și 11 vehicule.

09:25Rusia intră în incapacitate de plată pentru prima oară în ultimul secol: „Era inevitabilă, întrebarea era doar când va avea loc”

Rușii încearcă să relanseze ofensiva pe axa Izium

09:10 Poliţia de Frontieră anunţă că 9.856 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 3,9 % faţă de ziua precedentă.

De la începutul războiului, în 24 februarie, au intrat în România 1.334.679 de cetăţeni ucraineni.

09:05 Evaluare britanică: Trupele rusești încearcă să relanseze ofensiva pe axa Izium, dar forțele ucrainene din acel sector se apără foarte bine folosind avantajele terenului împădurit

08:31 Joe Biden i-a mulțumit cancelarului german Olaf Scholz pentru poziția sa de lider, afirmând că „în mare parte, datorită dumneavoastră" Occidentul a rămas unit împotriva Rusiei la patru luni după invazia din Ucraina.

„Ați făcut o treabă incredibilă", a spus Biden la summitul G7 de duminică.

„Putin se baza de la început pe faptul că, într-un fel, NATO și G7 se vor scinda... Dar nu am făcut-o și nu o vom face", a adăugat el.

08:20 Zelenski va solicita puterilor mondiale să își intensifice sprijinul pentru Ucraina atunci când se va adresa summitului G7 de luni, notează Guardian.

Președintele SUA, Joe Biden, și omologii săi din Grupul celor șapte democrații bogate, care se reunesc în Alpii bavarezi, au subliniat unitatea lor în fața agresiunii Rusiei - chiar dacă consecințele globale se agravează.

Zelenski urmează să se alăture liderilor Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii, Franței, Italiei, Japoniei și Canadei prin legătură video la ora 10:00 (11.00 în România).

07:45 SUA vor anunța probabil în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă pentru Ucraina, a declarat o sursă Reuters.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente privind invazia rusă (ora 07:30):

  • Rachete rusești au lovit duminică o clădire rezidențială și în apropierea unei grădinițe din centrul Kievului, ucigând o persoană și rănind șase, în timp ce Moscova și-a intensificat loviturile aeriene asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutivă.
  • Rachete rusești au lovit, de asemenea, duminică, în apropierea orașului central ucrainean Cherkasy, omorând o persoană și lovind un pod care ajută la conectarea regiunilor vestice cu zonele de luptă din est, au declarat oficialii ucraineni.
  • Agenția de știri Tass a citat duminică un oficial separatist care a afirmat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele rusești folosesc artileria pentru a încerca să taie Lysychansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.
  • Forțele rusești au ocupat în totalitate orașul Severodonețk din estul Ucrainei sâmbătă, au declarat ambele părți.
  • Președintele american Joe Biden le-a spus aliaților că „trebuie să rămânem uniți" împotriva Rusiei, în timp ce liderii mondiali s-au întâlnit duminică la un summit G7 în Alpii bavarezi.
  • Rusia s-a apropiat duminică de intrarea în incapacitate de plată, pe fondul puținelor semne că investitorii care dețin obligațiunile sale internaționale au primit sumele cuvenite, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii.
  • Premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin pentru Ucraina, a declarat duminică biroul lui Johnson.
  • Președintele indonezian Joko Widodo a spus duminică că îi va îndemna pe omologii săi rus și ucrainean să creeze spațiu pentru dialog în timpul unei misiuni de consolidare a păcii în aceste țări, deoarece "războiul trebuie să înceteze și lanțurile alimentare globale trebuie reactivate".
  • „În acest stadiu al războiului este dificil din punct de vedere spiritual, emoțional... nu avem o idee despre cât va dura, câte lovituri, pierderi și eforturi vor mai fi necesare înainte de a vedea că victoria se întrezărește la orizont", a declarat olodimir Zelenski.

06:59Canada a trimis două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord, ce se vor alătura celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO.

-----------------