NATO va crește masiv numărul forțelor sale aflate în stare de alertă ridicată, până la peste 300.000, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmit Reuters și AFP.

Forte NATO in PoloniaFoto: Captura YouTube

„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la mult peste 300.000", a declarat el reporterilor înainte de summitul NATO care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Madrid.

Forța de reacție rapidă a NATO, forța de răspuns a NATO, are în prezent aproximativ 40.000 de soldați.

"Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu mai multe echipamente prepoziționate, cu capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană, și cu forțe alocate în prealabil pentru apărarea anumitor aliați", a adăugat secretarul general al Alianței.

La summitul de la Madrid, NATO își va schimba, de asemenea, limbajul cu privire la Rusia care, în ultima strategie a alianței din 2010, era încă descrisă ca fiind un partener strategic.

„Nu va mai fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid", a declarat Stoltenberg.

„Mă aștept ca aliații să afirme în mod clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaționale bazate pe reguli”, a adăugat el.

Noul concept strategic al Alianței Nord Atlantice, un document care va fi revizuit pentru prima oară din 2010 încoace, va prevedea clar că Rusia este o amenințare directă la adresa securității transatlantice, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

-------------