Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a intentat luni un proces împotriva Rusiei la cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului - Curtea Europeană a Drepturilor Omului -, cerând despăgubiri pentru pierderile de miliarde de dolari suferite de afacerile sale de la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

Rinat AhmetovFoto: DreamsTime

Rinat Ahmetov, proprietarul oțelăriilor Azovstal din orașul Mariupol, unde luptătorii ucraineni au rezistat săptămâni întregi bombardamentelor rusești, a dat în judecată Rusia pentru „încălcări grave ale drepturilor sale de proprietate”, a anunțat luni, într-un comunicat de presă, compania System Capital Management, deţinută de Ahmetov.

Conform grupului, Ahmetov solicită, de asemenea, o hotărâre judecătorească pentru a împiedica "blocarea, jefuirea, distrugerea şi deturnarea cerealelor şi oțelului de către Rusia”.

  • "Răul nu poate rămâne nepedepsit. Crimele Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului nostru sunt flagrante, iar cei vinovați de ele trebuie să fie trași la răspundere.
  • Jefuirea mărfurilor de export ale Ucrainei, inclusiv cereale și oțel, a dus deja la creșterea prețurilor și la moartea oamenilor de foame în întreaga lume. Aceste acțiuni barbare trebuie oprite, iar Rusia trebuie să plătească integral", a spus Ahmetov.

Întrebat despre procesul intentat de cel mai bogat om din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia nu mai este sub jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului.