Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni liderilor occidentali să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană națiunii sale aflate în dificultate, în timp ce forțele rusești atacă Lisichansk, ultimul mare oraș încă deținut de trupele ucrainene în estul regiunii Lugansk, transmite Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a mai cerut liderilor G7, de asemenea, mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și garanții de securitate, a declarat un oficial european.

Adresându-se prin videoconferinţă liderilor reuniţi într-o staţiune din Alpii Bavarezi, Zelenski a solicitat şi ajutor pentru exportul cerealelor din Ucraina şi sprijin pentru reconstrucţie, a mai spus oficialul european, sub rezerva anonimatului.

Liderul de la Kiev vrea să pună capăt războiului până la începutul iernii, au afirmat doi diplomați europeni, citați de Reuters.

Zelenski s-a adresat prin videoconferinţă liderilor Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei şi Statelor Unite - în a doua zi a summitului de trei zile al G7, care are loc în sudul Germaniei.

„Dacă pierde Ucraina, pierd toate democrațiile”

Țările G7 sunt alături de Ucraina, deoarece o înfrângere în războiul său împotriva Rusiei ar fi o înfrângere pentru toate democrațiile, a declarat luni premierul italian Mario Draghi în timpul discuției cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Suntem uniți cu Ucraina, pentru că dacă Ucraina pierde, toate democrațiile pierd. Dacă Ucraina pierde, va fi mai greu de susținut că democrația este un model eficient de guvernare", a declarat Draghi.

Liderii celor mai mari democrații, alături de Ucraina

Liderii G7 s-au angajat să fie alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie", potrivit The Guardian.

Principalele declarații de la summit-ul G7:

  • G7 „va continua să ofere sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie";
  • O reiterare a condamnării privind „utilizarea nejustificată a retoricii nucleare" de către Rusia;
  • Ucraina trebuie să decidă asupra viitorului său acord de pace, „fără presiuni sau influențe externe";
  • Liderii G7 sunt îngrijorați după anunțul Rusiei că ar putea transfera rachete cu capacități nucleare în Belarus;
  • Eforturile vor continua pentru a furniza Ucrainei echipamente militare și de apărare;
  • G7 este pregătit să ajungă la înțelegeri cu țările interesate și cu Ucraina în ceea ce privește angajamentele de securitate susținute;
  • Solicită "returnarea imediată" a cetățenilor ucraineni duși cu forța în Rusia fără consimțământul lor;
  • Angajamentul de a asigura „trecerea în siguranță" a cetățenilor ucraineni și de a simplifica imigrația și vizele;
  • Fără impunitate pentru crime de război și alte atrocități;
  • Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra infrastructurii agricole și să nu mai blocheze rutele de transport maritim;
  • Rusia poartă o „responsabilitate enormă" pentru insecuritatea alimentară globală;
  • G7 se angajează să ia "inițiative coordonate" care să promoveze securitatea alimentară globală.