Mai multe rachete rusești au lovit luni un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk, regiunea Poltava, din centrul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Centru comercial lovit de racheteFoto: Telegram

01:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

22:41 Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, anunță pe Telegram un nou bilanț al victimelor decedate în urma atacului rusesc cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, și anume 13 morți.

22:33 Autoritățile locale au actualizat bilanțul victimelor, care a crescut la cel puțin 11 morți și peste 50 de răniți - transmite Reuters.

20:22 10 morți și 40 de răniți în atacul aerian asupra unui centru comercial din Kremenciuk, potrivit unui oficial ucrainean citat de CNN.

Dmitro Lunin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, a revizuit bilanțul victimelor atacului aerian de luni la 10 morți și 40 de răniți.

18:43Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a denunțat atacul asupra mall-ului din Kremenchuk drept „crimă de război" și „crimă împotriva umanității", afirmând că a fost un „act cinic de teroare împotriva populației civile", transmite Aljazeera.

17:57Cel puțin 2 morți și 20 de răniți, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, șef adjunct al biroului președintelui, citat de BBC.

Oficialul ucrainean a declarat că obiectivul nu prezintă „nicio amenințare pentru armata rusă" și nu are „nicio valoare strategică" și a acuzat Rusia că sabotează „încercările oamenilor de a trăi o viață normală, care îi înfurie atât de tare pe ocupanți", potrivit Sky News.

Zelenski a precizat că peste 1.000 de persoane se aflau în centrul comercial în momentul atacului.

„Ocupanții au tras cu rachete în centrul comercial, unde erau peste o mie de civili. Mall-ul este în flăcări, salvatorii luptă cu focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat. Rusia continuă să-și pună neputința asupra cetățenilor obișnuiți. Este inutil să speri la umanitate din partea ei”, a scris Zelenski luni pe Telegram.

Primarul orașuluiKremenciuk, Vitali Meletski, a declarat că atacul a provocat mai mulți morți și răniți, dar nu a precizat cifre exacte, scrie Reuters.

Kremenciuk este un oraș industrial cu 217.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie și este sediul celei mai mari rafinării de petrol din Ucraina.

Corespondentul de la The Economist, Oliver Carroll, relatează „scene de groază", citând un bărbat care vorbea la telefon și care spunea că sunt oameni în clădire și că pereții încep să cadă.

Nexta a publicat imagini cu forțele de intervenție care acorda primul ajutor victimelor.

Nu este prima dată când orașul a fost lovit de rachete - o lovitură a fost înregistrată în aprilie și un alt atac în urmă cu 10 zile la o rafinărie de petrol din apropiere, dar nimic de amploarea atacului de astăzi, relatează BBC.

___