Pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, Vladimir Putin va pleca din Rusia și va face, în această săptămână, două vizite externe în fostele republici sovietice din Asia Centrală Tadjikistan şi Turkmenistan, conform Reuters și CNN.

Vladimir PutinFoto: Sergei Bobylev / AP - The Associated Press / Profimedia

Anunțul a fost făcut luni de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a precizat că marți Vladimir Putin va merge în Tadjikistan, unde se va întâlni cu președintele Emomali Rahmon, conform CNN. Reprezentantul Kremlinului nu a oferit alte detalii.

Pavel Zarubin, corespondentul la Kremlin al postului de televiziune de stat Rossiya 1, a anunțat că, după vizita în Tadjikistan, Vladimir Putin va merge în Turkmenistan, iar apoi se va întâlni cu președintele indonezian Joko Widodo, pentru discuții la Moscova.

În Turkmenistan, președintele Rusiei ar urma să participe la un summit al națiunilor din Marea Caspică, alături de liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului și Turkmenistanului.

De asemenea, Putin a acceptat o invitație de a participa la summitul G 20 care va avea loc în noiembrie în Indonezia, însă Kremlinul nu a precizat dacă va merge personal sau va participa online.

Ultima dată când președintele rus a plecat din țară a fost la începutul lunii februarie, când a vizitat Beijingul, pentru discuții cu omologul său chinez Xi Jinping în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă.