Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineața în centrul capitalei Kiev. Rușii au ocupat total orașul strategic Severodonețk din prima linie din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte și bombardamente. Rusia va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, a anunţat Vladimir Putin. Liderii G7 se reunesc în Bavaria, președintele american Joe Biden sosind sâmbătă seara în Germania.

Bloc de locuinte din Kiev bombardat de rusiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 123 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:30Materialul LIVE privind invazia rusă s-a mutat luni dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

Principalele evenimente ale zilei de duminica pe scurt:

23:13Antony Blinken afirmă că Putin a eşuat în obiectivul său strategic în Ucraina

22:08VIDEO Imagini cu operațiunile de salvare din Kiev după atacul cu rachete ale rușilor asupra unor blocuri / Fetița de 7 ani rănită, operată cu succes

21:25Separatiștii pro-ruși spun că Ucraina a atacat platformele de foraj marin din Crimeea pentru a doua oară într-o săptămână - Tass

21:04 Washingtonul lansează împreună cu G7 o iniţiativă destinată să dea o replică Chinei în materie de infrastructuri

Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7) a abordat duminică, la iniţiativa SUA, un vast program de investiţii destinate ţărilor emergente, cu scopul de a răspunde imenselor şantiere finanţate de China, dar care are contururi încă vagi, relatează Agerpres care citează AFP.

20:57Canada a desfășurat duminică două nave de război în Marea Baltică și Atlanticul de Nord, alăturându-se unei perechi de fregate aflate deja în regiune în încercările de a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei, relatează The Guardian.

Navele canadiene Kingston și Summerside se vor afla în zonă pe o perioadă de patru luni, ca parte a „măsurilor de descurajare în Europa Centrală și de Est” lansate în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea, a anunțat marina canadiană într-un comunicat.

20:40Un oficial separatist pro-rus, citat de agenția RIA, a afirmat că forțele separatiste au evacuat duminică peste 250 de persoane, inclusiv copii, din uzina chimică Azot din Severodonețk.

20:26Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita în cursul săptămânii viitoare două foste republici sovietice din Asia Centrală, Tadjikistan şi în Turkmenistan, în ceea ce ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de la invadarea Ucrainei

19:49„Trădătorii” ucraineni primesc avertismente. Mașina unei „colaboratoare”, aruncată în aer

19:00VIDEO „Frumos și necesar” Cum au distrus forțele ucrainene un convoi rusesc

18:17Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit previziunilor serviciilor de informații occidentale și experților militari, relatează Washington Post.

17:18 Rusia susține că a lovit o fabrică de armament din Kiev, nu o clădire rezidențială: Distrugerea clădirii a fost provocată de o rachetă antiaeriană ucraineană

17:08Rușii au atacat cu rachete duminică o zonă din apropierea orașului Cerkasî din centrul Ucrainei, ucigând o persoană și lovind un pod care ajută la conectarea regiunilor vestice cu zonele de luptă din est, scrie Reuters, citând oficiali ucraineni.

Cerkasî a fost în mare parte neatins de bombardamente de la începutul războiului în februarie, dar Rusia a intensificat atacurile cu rachete în toată Ucraina în acest weekend.

„Astăzi, inamicul a lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Cerkasî. Un mort și cinci răniți. Infrastructură avariată”, a declarat guvernatorul regional Igor Taburets pe aplicația Telegram.

16:51Atomsferă relaxată și glumeață la summitul G7: Liderii au făcut glume pe seama pozelor la bustul gol ale lui Vladimir Putin. „Trebuie să ne arătăm pectoralii”

15:41Primele imagini cu distrugerile provocate de sistemele HIMARS asupra armatei ruse

15:04Johnson îl avertizează pe Macron împotriva ”oricărei tentative” a unei soluţionări negociate ”acum” a războiului

14:46Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică, în marja reununii G7 care se desfășoară la Munchen, că bombardamentele asupra Kievului reprezintă "încă o barbarie" a rușilor.

14:26Petrol: Franța în favoarea unui "preț maxim" la nivelul "țărilor producătoare"

Franța este în favoarea stabilirii unui "preț maxim al petrolului" la nivelul "țărilor producătoare" pentru a contracara creșterea bruscă a prețurilor provocată de războiul din Ucraina, a declarat duminică președinția franceză în marja summitului G7 din Germania, potrivit AFP.

Armata rusă ar fi pierdut 34850 soldați

14:12O persoană ar fi murit în atacul cu rachete rusești asupra Kievului, însă informația publicată pe twitter de un fost consilier prezidențial nu este confirmată oficial.

În același timp, parlamentarul Lesia Vaylenko a spus că victima este tatăl fetiței de 7 ani care a fost scoasă de sub dărâmături. Mama copilei ar fi stat blocată sub moloz mai multe ore.

14:02Ministerul Apărării rus a anunţat, duminică, că a folosit arme de înaltă precizie pentru a lovi centre de antrenament ale armatei ucrainene în regiunile Cernihiv, Jîtomîr şi Lviv din Ucraina

13:58 Poate rezista unitatea occidentală în privința Ucrainei?

Boris Johnson insistă că trebuie să fie, recunoscând în același timp costurile acestui lucru - și știind că există o "oboseală", după cum spune el, din partea unor politicieni și a oamenilor lor, potrivit The Guardian.

13:35Imagini cu fetița scoasă de sub dărâmături după atacul rușilor asupra Kievului, publicate de Kuleba / Apelul ministrului de externe către G7

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba le-a cerut liderilor reuniți la summitul G7 din Munchen mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, acuzând atacul rușilor asupra Kievului produs duminică dimineața. Unul dintre răniți este o fetiță de 7 ani care dormea liniștită în patul ei, până când rachetele rușilor i-au lovit casa, a spus Kuleba, publicând o fotografie cu fetița purtată pe targă de salvatori.

13:00VIDEO Drama unei femei care reușise să fugă de la Severodonețk la Kiev, cu animalele de companie

12:42Armata rusă ar fi pierdut până acum în luptele de pe teritoriul ucrainean 34850 soldați, 1532 de tancuri, 3659 de blindae, 243 de MLRS-uri și 764 sisteme de artilerie, potrivit datelor avansate de Ucraina.

MAE reacționează: Declarațiile lui Medvedev indică frustrare

12:35"Rușii ar putea veni în orice moment": teamă la „Suwałki gap”, la granița cu UE/ Locul unde Putin ar lovi prima dată

Stefan Bilas, în vârstă de 68 de ani, spune că îi aude uneori pe ruși. Poate fi zgomotul tancurilor care acoperă cotcodăcitul blând al găinilor din curtea din fața casei sale sau, mai des, vâjâitul elicopterelor de atac sau vuietul asurzitor al avioanelor de vânătoare, cu destinație necunoscută, își începe The Guardian reportajul din „coridul” Suwałki.

12:20 MAE reacționează: Declarațiile lui Medvedev indică frustrare și fac parte din retorica falsă a Kremlinului

12:00”Suntem alături de Ucraina atât cât va fi nevoie. Impactul global negativ al războiului Rusiei în Ucraina va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prima vizită a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu în Ucraina

11:47Există informații neconfirmate la această oră potrivit cărora noi explozii au avut loc în Kiev, relatează The Guardian. Informațiile au fost publicate pe conturile Telegram din Belarus, potrivit corespondentului The Economist. Mai multe rachete ar fi fost lansate de pe teritoriul Belarus în urmă cu câtvea minute.

11:27VIDEO Prima vizită a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu în Ucraina, de la declanșarea războiului lui Putin

11:11SUA i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. ”Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.

10:25Londra, Washington, Ottawa și Tokyo interzic importurile de aur rusesc: „Impact uriaș asupra capacității lui Putin de a strânge bani"

"Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruși și vor ajunge în inima mașinăriei de război a lui Putin", a declarat premierul britanic Boris Johnson, care se întâlnește timp de trei zile în Germania cu liderii marilor puteri industrializate.

10:18Noi imaginii după atacul rușilor asupra centrului capitalei Kiev

10:12Cum au fost păcăliți primarii unor capitale europene de un deepfake cu edilul Kievului

09:17Imagini care surprind exploziile din capitala Kiev. Rachetele rusești ar fi lovit și o grădiniță, potrivit ministrului de interne.

09:05Serviciile de urgență au evacuat oamenii în urma atacului rusesc cu rachete asupra capitalei Kiev, 2 persoane fiind spitalizate, a precizat primarul Vitali Klitschko. Potrivit acestuia, există oameni prinși sub dărâmăturile unei clădiri de nouă etaje din Kiev, care a fost lovită de o rachetă rusească în dimineața zilei de duminică. Serviciul de Stat de Urgență a transmis că o clădire a luat foc și trei etaje superioare au fost parțial distruse.

09:00Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania

08:28Oamenii din două blocuri din centrul capitaalei au fost evacuați, ca urmare a exploziilor.

08:08VIDEO Propagandistul lui Putin în plin delir: ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!”

07:40Zelenski: ”Nicio rachetă rusească, nicio lovitură nu poate distruge moralul ucrainenilor

07:00Trei explozii au fost auzite, duminică dimineața, la Kiev, relatează Kyiv Independent. Fumul a fost văzut ridicându-se pentru scurt timp în două locații din centrul Kievului. Alerta de raid aerian a început să sune în capitală la ora locală 5:47 a.m. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat exploziile din cartierul central Șevcenko.