Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita în cursul săptămânii viitoare două foste republici sovietice din Asia Centrală, Tadjikistan şi în Turkmenistan, în ceea ce ar fi prima călătorie cunoscută a liderului rus în străinătate de la invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Invazia Rusiei din 24 februarie a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a dus la sancțiuni financiare severe din partea Occidentului, despre care Putin spune că reprezintă un motiv pentru a construi legături comerciale mai puternice cu alte puteri precum China, India și Iran.

Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1, a declarat că Vladimir Putin va efectua o vizită în Tadjikistan şi în Turkmenistan, înainte de a-l primi la Moscova pe preşedintele indonezian Joko Widodo.

La Duşanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniţă comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara ţării.

Vladimir Putin va asista apoi la Aşhabad la summitul naţunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului şi Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.

Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el și preşedintele chinez Xi Jinping au dezvăluit un tratat de prietenie "fără limite", cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro