Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, ar fi inspectat trupele ruse din Ucraina, relatează Reuters, citând ministerul apărării de la Moscova.

Serghei ȘoiguFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

”La posturile de comandă ale unităților ruse, generalul de armată Serghei Șoigu a primit raportul de la comandanți, cu privire la situația și acțiunile actuale ale forțelor armate ruse în principalele zone operaționale”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al apărării.

Vizita nu a fost anunțată public, iar ministerul de la Moscova nu precizează nici data, nici locul exact al vizitei lui Șoigu în teritoriile ocupate.

Niciunul dintre comandanții unităților ruse din teatrul de operațiuni- general colonel Lapin, șeful grupului central al armatei, generalul de armată Surovikin, comandantul trupelor din sud nu apar în înregistrarea video a vizitei.

Jurnalistul Yaroslav Trofimov de la Wall Street Journal remarcă faptul că aceasta ar fi prima dată când Șoigu vizitează Ucraina de la începutul războiului.

Sâmbătă, ministerul britanic al apărării dezvăluia că, la începutul lunii iunie, au avut loc schimbări majore la vârful armatei ruse.

Este vorba despre înlăturarea comandantului forțelor aeriene (VDV), general-colonel Andrei Serdyukov și a comandantului grupului armatei de sud (SGF), general Alexandr Dvornikov.

Potrivit sursei citate, comanda SGF ar urma să fie preluată de generalul-colonel Serghei Surovikin, deoarece SGF continuă să joace un rol central în ofensiva Rusiei în Donbas.

De peste treizeci de ani, cariera lui Surovikin a fost dominată de acuzații de corupție și brutalitate, susține Ministerul britanic al Apărării.