Forțele armate ucrainene au început să folosească obuzierele Panzerhaubitze 2000, parte a donațiilor germano-olandeze, care au ajuns în Ucraina marți, după săptămâni de negocieri între Kiev și aliații săi occidentali pentru a primi „arme puternice” capabile să respingă atacurile rusești din Donbas.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jurnalistul german Paul Ronzheimer de la pulicația BILD a filmat unul din obuzierele Panzerhaubitze 2000 într-o poziție secretă în estul Ucrainei.

Pe obuzierul Panzerhaubitze 2000 fotografiat si filmat de reporterul german scrie în culorile naționale ale Ucrainei „Welcome to Ukraine, bitch!“, transmite BILD.

Obuzierele stau ascunse în pădurile din estul Ucrainei, fiind camuflate cu crengi.

Ruslan, un ucrainean în vârstă de 26 de ani, a avut nevoie de 36 de zile ca să învețe să folosească obuzierul, mai mult decât se anticipase. Inițial, se estimase o perioadă de 10 zile.

Soldații ucraineni și-au schimbat poziția după ce au tras pentru a nu fi ținta rușilor, care vânează armele moderne occidentale pentru a le distruge.

Militarul ucrainean a mulțumit poporului german și cancelarului german Olaf Scholz pentru ajutorul trimis în Ucraina, potrivit lui Paul Ronzheimer.

  • „Suntem foarte recunoscători cancelarului german și poporului german că au fost livrate obuzierele autopropulsate. Armele sunt foarte sofisticate și un Panzerhaubitze german este la fel de bun ca trei dintre vechile sisteme sovietice pe care le-am folosit înainte.
  • Rușii sunt superiori cu artileria și cu armele lor, dar sperăm să putem schimba asta cu alte livrări. Avem nevoie de mai mult!", a spus soldatul ucrainean.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.