Rusia a promis luni că va lua contramăsuri împotriva Japoniei ca răspuns la impunerea de către Tokyo a sancțiunilor împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, relatează Reuters. Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat luni mai multe sancțiuni, inclusiv interdicția asupra importurilor de aur rusesc, noi înghețări de active și interdicții de export pentru mai multe persoane și companii rusești.

Ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail GaluzinFoto: Kazuki Oishi / ddp USA / Profimedia

Japonia s-a alăturat Occidentului pentru a pedepsi Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent în cele patru luni de când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei.

Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat luni ultimele măsuri luate de Tokyo, inclusiv o interdicție asupra importurilor de aur rusesc, noi înghețări de active și interdicții de export pentru mai multe persoane și companii rusești.

Ambasadorul Rusiei în Japonia a criticat această măsură și a acuzat Tokyo de distrugerea relațiilor dintre cele două țări.

Sancțiunile sunt „lipsite de viziune și dăunează Japoniei însăși, în special comunității de afaceri", a declarat ambasadorul Mihail Galuzin pe pagina de Facebook a ambasadei ruse.

„Desigur, o astfel de creștere a unei politici ostile față de Rusia va fi luată în considerare de noi în viitoarea noastră abordare față de Japonia și nu va rămâne fără răspuns", a mai spus Mihail Galuzin.

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia, noi sancțiuni

Marea Britanie, SUA, Canada și Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în cadrul noilor sancțiuni impuse ca răspuns la invazia din Ucraina, a anunțat Downing Street duminică, în prima zi a unui summit G7, potrivit AFP.

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruși și vor ajunge în inima mașinăriei de război a lui Putin", a declarat premierul britanic Boris Johnson, care se întâlnește în Germania cu liderii marilor puteri industrializate.

Rusia a răspuns la sancțiunile radicale ale Occidentului printr-o serie de măsuri, inclusiv interdicții de intrare în țară pentru jurnaliști, politicieni și oameni de afaceri din Statele Unite, Marea Britanie și Canada.