Locuitorii din orașul-port ucrainean Mariupol, ocupat de ruși, sunt „nevoiți să vâneze porumbei” pentru a se hrăni, a afirmat luni într-un comunicat primarul exilat al Mariupolului, Vadim Boichenko, relatează CNN.

Război în Ucraina: Mariupol, un oraș complet distrusFoto: Profimedia Images

Boichenko spune că locuitorii „folosesc capcane improvizate” pentru a prinde porumbei și că forțele ruse „își bat joc de oamenii care își trăiau din plin viața înainte de război - fără să știe ce-i foametea sau lipsa apei potabile”.

„Aceste lucruri groaznice se întâmplă în secolul XXI, în inima Europei, în fața întregii lumi”, a adăugat el.

Declarația primarului ucrainean se încheie cu câteva sfaturi cu privire la pericolele asupra sănătății pentru cei nevoiți să mănânce porumbei, oferite de Oleksandr Lazarenko, șeful Centrului de Asistenţă Medicală Primară nr. 3 din Mariupol:

„Porumbeii sunt un mediu propice de dezvoltare a multor boli virale, bacteriene și fungice. Astfel, carnea poate fi infectată. Poate provoca histoplasmoză, encefalită, ornitoză, salmoneloză, toxoplasmoză şi alte boli periculoase. Astfel de boli sunt îndeosebi periculoase pentru copii şi bătrâni. În absenţa unei îngrijiri medicale adecvate, poate duce chiar la moarte”.

___