Surse ucrainene au semnalat duminică o situaţie „destul de complicată” în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva, scrie Agerpres.

Volodimir Zelenski a mers în orașele Nikolaev și Odesa din sudul țăriiFoto: president.gov.ua

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care situat aproape de frontiera cu Rusia.

După ce în luna mai ruşii au fost nevoiţi să se retragă, acum ei încearcă să înainteze din nou pentru a împinge linia frontului aproape de oraşul Harkov şi pentru a-şi spori capacitatea de a-l asedia cu bombardamente de artilerie.

Situaţia acolo este „destul de complicată”, dar „sub control”, spune Denisenko, susţinând că trupele ruse nu au reuşit să înainteze în zonele cheie ale frontului, cum este şi cea din oraşul Severoneţk, situat mai la sud în provincia Lugansk şi controlat în mare parte, dar nu complet, de armata rusă, această localitate şi oraşul său geamăn Lisiceansk, de peste râul Siverski Doneţ, fiind ultima redută ucraineană în provincia Lugansk.

Potrivit guvernatorului acestei provincii, Serghei Gaidai, la Severodoneţk ruşii „folosesc acum tactici aşa-numite de explorare, încearcă să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru”.

„Nu vom preda sudul nimănui”, dă asigurări Zelenski

În acest timp, trupele ruse au lovit cu rachete Iskander un centru ucrainean de reparare a tancurilor la Harkov, potrivit Ministerului rus al Apărării. Acesta mai susţine că în oraşul Nikolaev au fost distruse cu rachete Kalibr 10 obuziere şi 20 de vehicule militare furnizate Ucrainei de statele occidentale.

Un alt atac cu acelaşi tip de rachete asupra unui centru de comandă ucrainean din regiunea Dnipropetrovsk ar fi ucis, conform Moscovei, circa 50 de ofiţeri ucraineni, printre care şi generali, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Revenit dintr-o vizită a trupelor ucrainene din zona frontului de sud, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis sâmbătă seară recucerirea zonelor ocupate de armata rusă. „Nu vom preda sudul nimănui”, a asigurat el, promiţând că Ucraina va recăpăta controlul asupra zonei de coastă de la Marea Neagră şi va face totul pentru a relua exportul de cereale.

După lansarea agresiunii asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse au avansat cel mai rapid în partea de sud a Ucrainei, cucerind întreaga zonă de coastă a Mării Azov şi o parte din cea a Mării Negre. Însă înaintarea de acolo a trupelor ruse în direcţia Nikolaev şi Odessa, către vest, a fost oprită de trupele ucrainene. Un comandant rus a declarat în aprilie că doreşte ocuparea întregii zone de sud a Ucrainei pentru a face legătura terestră cu Transnistria.

___