Fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova afirmă că rușii sunt șocați că forțele armate ale țării s-au dovedit atât de „inapte” în războiul din Ucraina, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sir Andrew Wood, ambasadorul britanic în Rusia între 1995 și 2000, a făcut declarația în timpul unui interviu acordat marți televiziunii Sky News.

„A fost un șoc pentru ruși să se vadă atât de inapți din punct de vedere militar”, a afirmat acesta, adăugând că rușii se așteptau ca armata lor să poată cuceri rapid Ucraina și apoi să o stăpânească.

„Este un contrast complet nu doar cu ceea ce se așteptau, dar și cu pe ceea ce se bazau - nu era doar viteza victoriei, ei presupuneau de asemenea că vor putea practic să conducă Ucraina după aceea”, afirmă Wood.

„Ei au avut o încredere foarte mare în forțele lor armate, o încredere mai mare decât în guvern în general. Este un șoc teribil pentru ei”, mai spune fostul ambasador.

Armata rusă își regrupează forțele

Statul Major ucrainean a avertizat luni noaptea că forțele armate rusești se regrupează și se pregătesc pentru o nouă ofensivă în estul țării pentru a cuceri complet provinciile Luhansk și Donețk.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale”, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut suveranitatea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei asupra întregilor regiuni Luhansk și Donețk, nu doar asupra teritoriilor controlate de aceștia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA estima însă marți că unitățile rusești din Donbas se confruntă cu probleme tot mai mari de moral și de aprovizionare și că este puțin probabil ca eforturile Rusiei de a aduce rezerviști și de a alimenta unitățile deteriorate din nord-estul Ucrainei în asalturile frontale din estul Ucrainei să le crească șansele de succes.

Armata ucraineană a anunțat marți că aproximativ 18.500 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina și că 676 de tancuri, 1.858 de vehicule blindate, 150 de avioane și 134 de elicoptere au fost distruse.

Ministerul rus al Apărării nu și-a mai publicat propriul bilanț din 25 martie, când susținea că au fost uciși 1.351 de militari ruși, iar 3.825 au fost răniți.

Urmărește ultimele evoluții din a 41-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.