In prima sa vizita in teritoriu facuta de la investirea ca ambasador extraordinar si plenipotentiar al SUA, dr. Jack Dyer Crouch II a vizitat Galatiu si Parcul pentru Tehnologia Informatiei. Vizita a fost prilejuita de lansarea unui ghid de combatere a criminalitatii informatice.

Ieri, in incinta Parcului de Tehnologia Informatiei, a avut loc lansarea ghidului introductiv pentru aplicarea dispozitiilor legale referitoare la criminalitatea informatica. Lansarea ghidului a fost facuta in prezenta ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, si a excelentei sale dr. Jack Dyer Crouch II, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

„Este o mare placere pentru mine sa ma aflu aici si pot spune ca mi-a placut foarte mult primirea calduroasa a oficialitatilor locale”, a precizat Jack Dyer Crouch II.

Ghidul, conceput ca un mijloc de pregatire a autoritatilor romane responsabile cu combaterea criminalitatii informatice, este unul dintre rezultatele notabile obtinute ca urmare a colaborarii de trei ani intre expertii Ministerului Comunicaaiilor si Tehnologiei Infornatiei, Ambasada SUA si a organizatiei americane InterNews. „Acest eveniment este o buna ocazie de a cunoaste comunitatea de comunicatii si tehnologia informatiei si de aceea Parcul de Tehnologia Informatiei din Galati a fost ales ca una dintre cele mai bune locatii de desfasurare”, a adaugat ministrul Adriana Ticau.

VIRUSI SI VIERMI

Ambasadorul Statelor Unite, Jack Dyer Crouch II, a inveselit atmosfera de la lansarea ghidului, glumind pe seama termenilor de virusi si viermi care se intilnesc acum si in domeniul IT. „Din pacate, exista si o parte intunecata a tehnologiilor moderne si pe masura ce devenim tot mai dependenti de aceste tehnologii pentru bunastarea noastra de zi cu zi trebuie sa sporim increderea publica in aceste tehnologii si sa combatem posibilitatea folosirii acestor tehnologii in actiuni infractionale. Cind eram in scoala, cind vorbeam de virusi si viermi gaseam aceste informatii in cartile de biologie si urasc sa spun ca nu am acordat atita atentie. Dar, in ziua de azi constatam ca aceste notiuni ne afecteaza economia, creeaza probleme majore in comunicatii si aduc pagube de miliarde de dolari”, a precizat ambasadorul Statelor Unite, dr. Jack Dyer Crouch II.

Ministrul Comunicatiilor, Adriana Ticau, a adaugat ca prevenirea fraudelor informatice este una dintre cele mai importante probleme care preocupa la ora actuala expertii in domeniul IT. De altfel, legea comertului electronic prevede sanctiuni importante, care ajung pina la 12 ani de inchisoare, lucru apreciat de ambasadorul SUA. Jack Dyer Crouch II a tinut sa aprecieze ca Romania este una din tarile cu cea mai avansata legislatie in domeniul informatic. Ghidul lansat ieri la Galati poate fi consultat gratuit de orice persoana interesata, fiind accesibil pe site-urile www.mcti.ro, www.efrauda.ro si www.riti-internews.ro.