Turda este orasul cu cele mai multe persoane asistate social din judet. La o comparatie sumara, fata de Cluj, unde somajul este de doar 2%, la Turda este in jur de 19%. Cu toate acestea numarul turdenilor cuprinsi in programe sociale il depaseste de aproape trei ori pe cel din majoritatea localitatilor din judet.

Pana acum nu a fost luata nici o masura de a tine sub control fenomenul „venitului minim garantat”

Pe primul loc la asistati social

In momentul de fata administratia locala are in plata 780 de persoane beneficiare ale venitului minim garantat si peste 400 de persoane angajate prin Agentia Locala a Fortei de Munca. La cealalta extrema se afla Campia Turzii, cu doar 180 de persoane aflate in plata pe legea 416.

Cu toate ca municipiul Cluj Napoca este mult mai mare ca suprafata si populatie fata de Turda, numarul asistatilor social nu depaseste 350 de persoane.

Pentru comparatie, municipiile Dej si Gherla au sub patru sute de persoane beneficiare ale acestei legii.

Planuri mari pentru anul viitor

Din 2005, numarul asistatilor social va fi redus. Cel putin asa planuieste administratia locala.

In prezent, pentru cei 400 de asistati se cheltuie lunar peste un miliard de lei, bani care ar putea fi folositi in alta parte, pentru binele cetatenilor, cum ar fi reparatii strazi sau iluminat public.

Motivele renuntarii la programul de asistenta sociala ni le explica primarul municipiului, Tudor Stefanie.

„La Turda somajul a mai scazut datorita angajarilor prin AJOFM, e vorba de 380 – 400 de locuri, insa, mai exista somaj. Din nefericire, cei pe care ii avem in evidente ca beneficiari ai Legii 416, nu si-au gasit locuri de munca nici la bursele organizate in ultima perioada.

Poate ca va trebui sa lucram cu totul altfel in anul care urmeaza.

Deocamdata nu am venit in intampinarea lor cu oferte de locuri de munca. Ne-am gandit ca cei care au o oferta si o refuza, sa nu mai primeasca ajutor social. Cred ca va trebui sa lucram altfel si cu ALOFM, sa nu elibereze decat cu mare zgarcenie adeverinte prin care sa ateste ca nu au posibilitatea de angajare.

Cred ca cel putin 50% din beneficiarii apti de munca pot sa isi gaseasca de lucru. De la bugetul local se aloca pentru ei circa 12 miliarde pe an, bani care ar putea fi utilizati pentru circa 3 km de drum.”

Obisnuieste-l pe om sa isi castige singur painea

La sfarsitul anului 2002, Turda a primit statutul de zona defavorizata. Si ce? Motivul principal pentru care „am fost fericiti” cu acest statut, rata somajului adica, a ramas.

Nu s-a primit nici o facilitate fiscala, ci, dimpotriva, a alungat investitorii care ar fi putut crea locuri de munca. Daca au lipsit investitorii, nu a lipsit oferta de munca. In fiecare an se organizeaza mai multe burse, pe categorii sociale. Anul acesta, agentia locala a tinut cel putin cinci, la care somerii turdeni si-ar fi putut gasi o slujba.

Dar, banii picati din senin pentru o parte din concetatenii nostri sunt suficienti. Mai ales ca nu trebuie sa depuna prea mult efort pentru a-i obtine. Dovada sunt putinii participanti la actiunile organizate de ALOFM. Sa ne amintim, ca la ultima bursa ce a avut ca grup tinta persoanele peste 45 de ani, pentru cele 160 de slujbe oferite s-au prezentat doar 66 de turdeni.

Dar nu a avut un caracter exlclusiv, deoarece ar fi putut participa orice turdean aflat in cautarea unui loc de munca. Si nu este un caz singular, bursele trecute confruntandu-se cu aceeasi problema.

Oare ajutorul social este prea mare valoric si se apropie de venitul minim pe economie? Probabil. Si le convine celor ce-l primesc. Problema e ca mie, si tie si altora ca noi ne cam trece prin minte intrebarea: de ce sa ne ia statul noua impozite din nimicul pe care-l primim si sa le dea celor ce stau bine-merci acasa pe bani mai multi ca noi?!