Presedintele Romaniei, Traian Basescu, prezent la sedinta de bilant a Politiei Romane, a desfiintat rapoartele prezentate de Toma Zaharia si Co. Presedintele nu s-a sfiit sa declare ca succesele Ministerului de Interne sunt departe de ceea ar trebui sa fie, iar activitatea nu a evoluat spre autonomie si descentralizare locala, fiind inca politizata.

De asemenea, Traian Basescu a dat asigurari ca va sprijini politia pentru a-si face datoria in combaterea coruptiei, a infractionalitatii transfrontaliere, dar si in combaterea retelelor mafiote.

Muresul, fara mafioti Abordati, capii Politiei muresene ne-au dat asigurat ca pe teritoriul judetului nu au fost favorizate clanuri mafiote, care, in fapt, nici nu exista, conform spuselor comandantului IPJ Mures, chestor Vasile Cotoara.

"La noi actioneaza cel mult gasti de cartier, impotriva carora vom lua masuri in perioada urmatoare", ne-a declarat chestorul Cotoara. De asemenea, desi ani de zile pe raza Targu Muresului a actionat reteaua de prostituate a Noricai, comandantul IPJ a negat ca au existat suspiciuni ca aceasta ar fi fost sub protectia unor politisti.

Desi aveam alte indicii, pana nu avem dovezi in acest sens nu ne pronuntam. In privinta cazurilor de infractori care au reusit sa paraseasca tara inainte de a fi "saltati" de politie, seful IPJ ne-a precizat ca legislatia este deficitara, iar fiecare cetatean are dreptul la libera circulatie.

Inclusiv cei anuntati sa dispara inainte de a fi retinuti, am completa, iar cazurile, de acest gen, sunt suficiente.

De asemenea, desi a fost expusa foarte clar problema politizarii politiei, chestorul Cotoara ne-a asigurat ca: "In cei sase ani si ceva nu a existat nici un caz de interventie politica cu privire la cercetarile penale in dosare penale".

Teoretic, dupa cum ne-a fost expusa situatia, sefii politiei din Mures pot dormi linistiti: nu avem corupti, mafioti, nici presiuni politice etc. Vom verifica. "Coruptia este la nivel inalt, nu la nivelul Tarnaveniului.

Nu contest ca are dreptate, dar la nivel inalt, nu aici", comisar-sef Vasile Barle, comandantul Politiei Tarnaveni"Cu toate scuzele de rigoare nu sunt in masura sa va raspund", comisar Gheorghe Tolan, comandantul Politiei Reghin. Aproximativ acelasi raspuns l-am primit si din partea adjunctului comandantului IPJ comisar -sef Valer Ujica.

"Este prima convocare in care ni s-a spus atat sarcinile si atributiile pentru perioada urmatoare si mai ales ni s-au dat asigurari privind sprpijinul si protectia presedintelui.

Principalele trei sarcini care ne-au fost comunicate se refera la combaterea coruptiei, combaterea imigratiei ilegale si combaterea clanurilor mafiote", chestor Vasile Cotoara, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie"Sunt parerile dansului, nu sunt in masura sa comentez.

Eu, personal, consider ca s-a referit la alte structuri decat la acelea in care evoluam noi. Eu consider ca acel discurs a fost pentru a stimula activitatea politistilor, pentru a-i deteremina sa-si faca mai bine datoria. Acele cazuri prezentate de favorizare a infractorilor sunt singulare si nu pot fi generalizate.

Noi nu ne prea intalnim cu marea coruptie", comisar Serban Sanpetrean, comandantul Politiei Sighisoara.

Cu toate ca seful IPJ ne-a asigurat ca nu exista coruptie in Politie, existand un singur caz de acest gen - cel al fostului sau adjunct, Adrian Pop, trimis in judecata pentru trafic de influenta si comiterea altor infractiuni - trebuie sa mentionam ca unul dintre cele mai mari scandaluri cu tenta de coruptie din politia romana a avut loc in

Mures, in 2000, cand Ziua de Ardeal a publicat ancheta Vilele Politistilor. Unul dintre cei demisi atunci, Ioan Alb, este tot in politie si chiar comandant al Politiei Ungheni. De asemenea, anul trecut se prefigura episodul doi din scandalul vilele politistilor in care mai multi capi ai IPJ Mures erau vizati. Doar ca in rapoartele echipei de control s-a dat NUP.

Dar o data cu schimbarea conducerii Ministerului de Interne si al Politiei Romane, scandalul poate reizbucni, iar rezultatele s-ar putea sa fie altele.