Opinia publica romaneasca are o parere, in general, negativa fata de programele de finantare europeana, dar si fata de insasi integrarea in Uniunea Europeana.

Acesta a fost punctul de plecare al seminarului pentru reprezentantii mass-media “Finantarile UE pentru Romania”, desfasurat miercuri la Brasov in organizarea Ministerului Integrarii si a Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Timp de cinci ore, reprezentantii celor doua institutii au incercat sa demonteze aceste credinte “false”, considerand ca mass-media ii pot ajuta in acest demers, cu conditia ca jurnalistii sa fie ei insisi informati corect.

Sala de conferinte a Camerei de Comert si Industrie Brasov a gazduit in urma cu doua zile seminarul privind finantarile europene dedicat mass-media din judetele arondate Regiunii 7 Centru.

Seminarul conceput de catre Ministerul Integrarii Europene in parteneriat cu Delegatia Comisiei Europene in Romania a avut drept scop familiarizarea reprezentantilor mass-media cu intreaga procedura de obtinere a unei finantari, prin unul din cele trei programe de preaderare - PHARE, SAPARD si ISPA.

Inca de la inceput a fost evident ca reprezentantii celor doua institutii au inceput acest demers din cauza slabei informari a opiniei publice asupra finantarilor europene si pentru a “deturna” preocuparea mass-media, considerate drept principala sursa de informatie a cetatenilor romani, de la scandalurile cu bani europeni,

insuficient documentate, in opinia lor, la chestiuni cu adevarat importante.

Angela Filote, responsabilul de Presa si Comunicare al Delegatiei Comisiei Europene, a declarat ca desi nu aderam la niste fonduri europene ci la niste valori, institutia pe care o reprezinta a considerat ca este necesara o explicare a procesului de finantare UE deoarece opinia publica pare mai interesata de aspectele

legate de accesarea fondurilor UE decat de alte aspecte.

Cetatenii nu iubesc UE

Primul vorbitor a fost consultantul grec Marianna Kondilidou, din partea LDK Consultants, care a incercat, cu ajutorul jurnalistilor prezenti, sa identifice care este perceptia cetatenilor cu privire la finantarile europene si cum poate fi contracarata opinia negativa fata de acestea sau fata de procedura de acordare a

fondurilor UE etc. Pornind de la experienta grecilor, Marianna Kondilidou a aratat ca si in Romania exista o atitudine similara fata de UE si programele de finantare, care este, intradevar, una negativa.

Cauzele acestei atitudini sunt variate, pornind de la indolenta cetatenilor, care nu sunt interesati de proiectele UE sau nu le cunosc, desi sunt centre de informare asupra UE in fiecare judet, pana la rolul pe care il joaca in crearea unui astfel de curent de respingere, de reticenta mass-media, interesate mai mult de scandalurile legate de

acordarea unor finantari europene, mai ales atunci cand de acestea beneficiaza persoane publice, decat de o informare reala a cetateanului asupra mecanismelor de acordare a fondurilor UE.

De asemenea, consultantul grec a aratat ca perceptia negativa este generata si de modul greoi in care sunt prezentate actiunile institutiilor europene, iar si aici un rol important il au mass-media, care pot imbraca “limbajul de lemn” utilizat de reprezentantii UE intr-o forma “digerabila” pentru publicul larg.

Kondilidou nu a ocolit nici problema accesului limitat la finantari, considerand ca acest lucru este cauzat de proiectele slabe inaintate Delegatiei Comisiei Europene si MIE, solicitantul roman fiind mai interesat in opinia sa de bani decat de intocmirea unui proiect care sa fie eligibil.

In concluzie, Marianna Kondilidou a incercat sa ne convinga ca printr-o informare corecta a cetatenilor, acestia pot fi ajutati sa acceseze fonduri UE.

Vanatoarea de “euro - mituri”

Angela Filote a prezentat un sondaj comandat de DCE cu privire la perceptia publicului asupra fraudelor legate de finantarile europene.

Sondajul a avut ca esantion reprezentanti selectati din patru categorii mari - IMM-uri cu proiecte eligibile sau neeligibile, dar si din randul celor neinteresate sa acceseze fonduri europene - , ONG-uri, autoritati locale si cetateni.

Studiul a relevat ca cea mai negativa perceptie fata de accesul si acordarea fondurilor europene o are cetateanul, care se informeaza din presa - si care transmit in multe cazuri informatii incorecte sau exploateaza foarte intens asa-zise scandaluri legate de fraudele legate de finantarile europene, respectiv

reprezentantii firmelor care se bazeaza pe experientele personale. La polul opus s-au situat reprezentantii autoritatilor locale, lucru explicat prin accesul mult mai rapid la informatiile de la sursa - Delegatia Comisiei Europene, Ministerul Integrarii etc.

Sondajul a mai relevat ca DCE este deasupra unor banuieli de frauda - fiind cotata drept o institutie onesta si demna de incredere, in timp ce Guvernul si institutiile responsabile de distribuirea fondurilor sunt banuite de aranjamente, respectiv coruptie.

Reprezentanta DCE a mai prezentat si o serie de euro-mituri, toate avand un numitor comun, si anume reticenta fata de aderarea la UE.

Angela Filote a avut de asemenea rolul de a ne prezenta sumar o versiune “prietenoasa” a etapelor procesului de acordare a fondurilor Phare, cunoscuta sub numele de “Mesterul Fare”, care explica intr-o forma mult mai accesibila aceste etape, domeniile pentru care se acorda, cine le pot accesa etc.

In final, reprezentantul DCE a concluzionat ca succesul aderarii depinde foarte mult de fiecare dintre noi si de capacitatea noastra de a ne implica activ in perioada ramasa pana la aderare deoarece, spunea Filote, “inca avem foarte multi spectatori si foarte putini actori”.

Informatiile “pozitive” - vandabile

Iar cum era o intalnire cu reprezentanti ai mass-media, nu putea lipsi de la seminar un jurnalist.

George Sakellion, ziarist grec, a incercat sa ne convinga, avand ca exemplu si mai multe exemplare a unor ziare grecesti - care abordau pe prima pagina subiecte referitoare la UE, spre exemplu adoptarea Constitutiei Europene, ca astfel de informatii “pozitive” confera mass-media credibilitate, putand fi in acelasi timp generatoare de profit.

Deoarece a avut o atitudine oarecum ostila fata de subiectele adoptate de mass-media romanesti, inca concentrate pe scandaluri, in viziunea sa, jurnalistul grec a omis sa mentioneze ca Grecia este membru al UE sau ca actiunile de popularizare a UE, a activitatii institutiilor Uniunii etc. au inceput de ani buni.

Suntem convinsi ca, la un moment dat, aceasta va fi si orientarea mass-media din tara noastra, doar ca mai intai va fi nevoie de o educare intensa a publicului larg care sa trezeasca interesul acestuia pentru genul de informatii cuminti legate de UE, beneficiile aderarii, programe de sustinere ale tarilor in perioada de

preaderare etc.

Sa ne informam...

Manuela Vitu - MIE, respectiv Anca Curigut - DCE - au avut sarcina sa ne prezinte doua modalitati relativ rapide de a ne informa asupra UE, aderare, proiecte finantate de UE etc. Astfel, curiosii pot lua cu asalt site-urile celor doua institutii - www.mie.ro si www.infoeuropa.ro, daca nu ati facut-o deja.

Cele doua reprezentante, respectiv Mihai Dontiu, delegat Brasov al Agentiei de Dezvoltare 7 Centru, ne-au prezentat sumar procesul de alocare a fondurilor europene de la Bruxelles pana la implementarea proiectului si monitorizarea sa.

Şi la acest punct am fost sfatuiti sa ne concentram eforturile jurnalistice asupra perioadei pana la semnarea memorandumului de finantare (primele doua etape din cele cinci), respectiv asupra celor de implementare si

Monitorizare (ultimele doua), etapa de evaluare - contractare fiind confidentiala.

Deoarece suntem siguri ca asupra problemelor legate de aderare vom mai reveni, ne oprim aici, considerand ca seminarul a fost doar un prilej de a ne imbunatati cunostintele sau chiar de a invata notiunile esentiale legate de UE, finantari etc. Asteptam, stimati cititori, scrisorile dvs.

, emailurile cu sugestii privind temele europene care va intereseaza a fi abordate in spatiul editorial.