Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a anuntat, ieri, la Cluj ca personalul Ministerului pe care il conduce se va reduce considerabil. Seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, prezent si el la Cluj, a spus data exacta pana la care se mai fac incorporari.

Atanasiu a precizat ca, in cursul zilei de ieri, Ministerul Apararii Nationale (MApN) a inaintat Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT) proiectul de lege privind reorganizarea Ministerului. CSAT urmeaza sa-l analizeze si sa-si dea acordul. In viziunea ministrului, cele peste 2.000 de posturi din structura administrativa a Apararii se vor reduce la mai putin de 1.500.

Atanasiu pune redimensionarea pe seama nevoii de a nu se face risipa. "Resursele umane care vor parasi Ministerul vor fi folosite in structurile operative ale Armatei", a declarat Atanasiu. Referitor la inzestrarea Armatei, Atanasiu a afirmat ca industria de aparare romana va fi implicata in proces, dar prin parteneriate cu firme straine.

Atanasiu crede ca inzestrarea ar trebui sa o faca societati mixte cu angajati romani. Ministrul a declarat ca Romania va continua livrarea de armament in Irak, prima transa sub forma de donatie, iar apoi comert cu pistoale si mitraliere. "Sa avem si castig economic, pe langa statutul castigat in zona de conflict", a adaugat Atanasiu.

Acesta a mai spus la Cluj ca a insarcinat Corpul de Control al MApN sa verifice contractul incheiat de fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, pentru asigurarea mijloacelor de transport ale Armatei. Verificarile nu au fost incheiate.

Badalan pledeaza nevinovat

Seful Statului Major, Eugen Badalan a raspuns acuzelor aduse de mass-media cu privire la implicarea lui in revolutie. Badalan a spus ca nu este anchetat, ci ca el a cerut Parchetului Militar sa prezinte o pozitie oficiala cu privire la atacurile din presa. "In legatura cu 1989 nu-mi asum vreo vina juridica sau morala.

La revolutie, am fost un militar pus in situatia sa gestioneze o situatie de criza profunda si am facut-o in conditii optime. Nu am inregistrat morti, raniti sau pagube materiale. Vom vedea ce va spune justitia dupa terminarea verificarilor", a declarat Badalan.

Dupa ce toti soldatii fortelor navale au devenit voluntari, Badalan a spus ca, in acest an, fortele aeriene vor trece la acest sistem, iar fortele terestre vor continua sa incorporeze pana la sfarsitul anului 2007. Atanasiu a anuntat ca in 2006 va inainta proiectul de lege pentru crearea Armatei de "profesionisti", termen ce l-a deranjat pe Badalan care considera ca nu au fost "amatori" pana acum.

Corpul de Armata clujean se reduce

Cei doi capi ai Apararii Nationale au participat la analiza starii structurilor din cadrul Corpului 4 Armata Teritorial "Maresal Constantin Prezan". Eugen Badalan a spus ca unele unitati vor fi operationalizare, transformate, iar altele desfiintare. De ultimul fenomen, vor fi atinse Brigada Oradea si Brigada Tancuri Targu-Mures.

Batalionul 811 de la Bistrita va fi primul operationalizat in acest an.