Dupa ce un TIR care circula cu peste 100 de km/ora a lovit din spate autocarul in care se aflau, ei au fost asteptati cu disperare si lacrimi in ochi de parinti. Pentru acestia, minunile de Paste s-au intamplat pe Aeroportul Vidrasau.

Panica, disperare, neliniste si speranta - prin toate aceste stari au trecut zeci de familii din Miercurea Nirajului, dupa ce s-a aflat ca autocarul care aducea acasa un grup de copii si dascali plecati in excursie in Belgia a fost lovit de un TIR.

Cei 41 de pasageri ai autocarului, intre care 22 de copii, plecasera intr-o excursie de sase zile in localitatea Mouscron, oras infratit, cu care Miercurea Nirajului are relatii de peste 14 ani.

Vineri, grupul a pornit spre casa cu un autocar al firmei Inter Tours. Pe autostrada Paris-Bruxelles, masina in care se aflau muresenii a fost izbita violent de un TIR al carui sofer scapase controlul volanului. In urma accidentului, sase pasageri din autocar, printre care si un copil, au fost raniti.

Printre victime se afla si primarul orasului, Daszkel Laszlo, care a suferit mai multe fracturi costale. El urma sa ajunga in tara aseara, cu o ambulanta, deoarece medicii nu i-au recomandat zborul cu avionul. "Impactul a fost foarte violent.

Ne-a lovit un TIR din spate, politistii belgieni ne-au spus ca acesta rula cu peste 100 km/h. Am simtit lovitura foarte puternic, a fost un soc, am crezut la inceput ca ne-a lovit o racheta", a marturisit soferul Sebesten Levente. El a mai precizat ca un impact frontal ar fi fost fatal.

Duminica dupa-amiaza, delegatia a sosit in tara cu doua curse charter, care au aterizat pe Aeroportul de la Vidrasau. Ore intregi parintii celor care trebuiau sa soseasca au privit inlacrimati cerul, iar apoi, dupa aterizare, priveau cu nerabdare gardul care delimiteaza zona de frontiera.

Mai multe ambulante si elicopterul SMURD au asteptat la aeroport sa preia ranitii, sau pe cei care aveau nevoie de ajutor. Prefectura Mures a pus la dispozitie doua microbuze pentru a-i transporta pe turisti la Miercurea Nirajului. "Nu stiu ce sa spun… Am aflat doar ca fetita mea a fost operata la picior.

Acum mi s-a spus ca e bine. Abia astept sa o vad", a spus Havadtoi Sandor, tatal Bernadettei, fetita ce a fost operata la picior dupa accident. Reintalnirea a fost atat de impresionanta si emotiile atat de mari incat pare imposibil de descris in cuvinte.

Nu au lipsit mult de acasa, nu s-a intamplat nici o catastrofa, dar gandul ca ar fi fost posibil orice a produs emotii puternice. Fiecare parinte si-a imbratisat si sarutat copilul de zeci de ori, oamenii se imbarbatau si multumeau lui Dumnezeu ca nu a fost mai grav.

La SMURD au ajuns o fetita cu fractura de femur, o femeie cu fractura la coloana vertebrala, trei copii cu contuzii usoare si patru adulti cu entorse si leziuni minore ale membrelor inferioare. Ieri, doar primarul nu ajunsese acasa, sosirea ambulantei fiind programata in cursul serii.

"Au fost copii de la scoala generala si din localitatile inconjuratoare. Noi avem relatii foarte bune cu acest oras de 14 ani. Copiii au plecat de multe ori acolo iar copiii belgieni vin la noi. Scopul este imbunatatirea relatiilor intre familii.

Primarul trebuie sa soseasca in aceasta seara, nefiindu-i recomandat un zbor cu avionul", ne-a declarat Nagy Zsigmond, secretarul Primariei din Miercurea Nirajului. "Masina este destul de avariata si asteptam acum finalizarea anchetei acolo. O masina la acel standard valoreaza cam 70.000 de euro.

Nu ni s-a mai intamplat niciodata, noroc si cu soferii, care sunt experimentati", ne-a declarat Daniela Ilisan, directoarea Agentiei Inter Tours.

Ajunsi acasa, cosmarul copiiilor a luat sfarsit si s-au putut bucura de sarbatori alaturi de parinti. Cu toate ca au trecut prin aceasta trista experienta, ei isi doresc sa mai mearga la prietenii lor din Belgia.