Dupa castigarea alegerilor locale de catre Alianta D.A., firma a participat la o serie de licitatii organizate de Primarie.

Ciudat este ca desi domeniul principal de activitate declarat al firmei este "comertul in magazine", Rasimo a participat la licitatii privind spatiile verzi, amenajari ambientale, operatiuni de deszapezire sau achizitia de garduri metalice. Nici una din aceste licitatii nu au legatura una cu alta, nici cu domeniul de activitate al firmei.

Din aceste date rezulta ca "obiectul nedeclarat de activitate" al firmei este, de fapt, banul public. "Rasimo", partenera Primariei, are pierderi financiare de miliarde, pe ultimii doi ani, si doar 10 angajati.

8,4 miliarde in doua luni

Cea mai mediatizata lucrare a firmei "Rasimo" sunt celebrii "dinti de balaur" de pe str. Eroilor, lucrare ambientala considerata a fi de un kitsch ingrozitor. Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei este insa de alta parere. Autoritatile locale au anuntat ca "dintii de balaur" vor fi indepartati.

Pentru aceasta lucrare, intre Primarie si "Rasimo" nu exista nici un contract, deoarece, sustine serviciul mass-media al Primariei, "Rasimo" a sponsorizat proiectul, mai exact lucrarile de manopera, in valoare de circa 300 de milioane. O sponsorizare la fel de ciudata, avand in vedere situatia financiara deloc roza a societatii.

Intr-o informare oficiala, Departament de presa, a omis sa aminteasca de sponsorizarea Rasimo.

Oficial, am mai aflat ca societatea a castigat doua licitatii: una in noiembrie 2004 pentru achizitionarea de gard metalic, in valoare de 1,9 miliarde lei, cealalta pentru deszapeziri in valoare de 6,5 miliarde lei (mai exact trei contracte diferite pentru trei zone din oras).

Valoarea celor doua licitatii a fost achitata integral pana la data de 20 ianuarie, in contextul in care alte firmei care au contracte cu Primaria sunt neplatite cu lunile. Pentru achizitia gardurilor, Primaria a incuviintat un act aditional prin care s-a marit pretul acestora.

Combinatia cu Atlas Reparatii

Recent, Primaria a organizat, din nou, o licitatie pentru garduri metalice. "Rasimo", alaturi de firmele "Vaserv" si "Atlas Reparatii", s-a prezentat la licitatie pregatita pentru a inhata contractul. Licitatia a fost, insa, oprita pe considerentul ca ofertele firmelor au fost necorespunzatoare.

Departamentul de presa al Primariei ne-a aruncat, din nou, in ceata si nu a specificat clar motivul pentru care a licitatia a fost stopata. Un alt posibil motiv, identificat de reporterii ZIUA de Cluj, este legatura dintre "Rasimo" si "Atlas Reparatii".

Deputatul PD Daniel Buda ne-a confirmat ca patronul de la "Rasimo" a avut actiuni la "Atlas Reparatii", chiar deputatul avand un contract de reprezentare juridica cu patronul de la "Rasimo", intr-o chestiune privitoare la aceste actiuni.

Din aceasta combinatie neclara, rezulta faptul ca firmele Rasimo si Atlas Reparatii nu aveau ce cauta la aceeasi licitatie. Reprezentantii Primariei trebuiau sa se informeze cu privire la relatia dintre cele doua firme. O alta certitudine este ca societatea Rasimo nu produce garduri metalice.

Spre deosebire de Atlas Reparatii. Ar fi curios de aflat de unde provin gardurile metalice livrate Primariei de catre "Rasimo" in toamna trecuta?

Pe-o mana cu RADP

O alta afacerea "marca Rasimo" sunt amenajarile de spatii verzi si livrarea de material dendrologic (flori, arbusti). Bine de stiut este ca "Rasimo" nu detine sere de productie. Se pare ca reprezentantii Primariei nu vad nici o problema in aceasta "lipsa minora de calificare".

Plantele sunt produse de RADP (regia publica locala, dupa cum bine stie Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei) si livrate prin Rasimo catre beneficiari. Adica, "Rasimo" este un simplu intermediar.

Din nou, serviciul mass-media al Primariei a uitat sa ne informeze ca "Rasimo" si RADP au castigat, recent, o licitatie pentru livrarea de material dendrologic, pe care Primaria il ofera asociatilor de locatari pentru a-l planta pe spatiile verzi dintre blocuri (arbusti si trandafiri).

Dupa discutii telefonice avute cu directorul tehnic Apostu si purtatoarea de cuvant Raimonda Boian, afacerea a iesit la suprafata.

Apostu a negat ca functionarii de la Biroul spatii verzi ar fi refuzat sa semneze comanda pentru materialul dendrologic, in contextul in care seful biroului Vasile Moldovan a fost sau a cerut sa fie schimbat din functie.

Tot "Rasimo", alaturi de RADP, a depus o alta oferta pentru amenajarea spatiilor verzi din oras, iar licitatia trebuia sa se incheie saptamana trecuta. Procedura a fost blocata in dimineata zilei in care reporterii ZIUA de Cluj se interesau de rezultatul licitatiei.

Din documentele noastre, rezulta ca RADP si Rasimo au batut palma la aceasta ultima licitatie, fapt care l-ar fi infuriat pe primarul Emil Boc.

ZIUA de Cluj solicita primarului Emil Boc sa verifice activitatea societatii "Rasimo" in relatia cu administratia locala si oportunitatea semnarii contractelor publice cu aceasta.

Nu au nici macar telefon

Societatea Rasimo, al carui sediu social este declarat pe strada Fantanele la nr. 40, nu detine pe raza municipiului nici macar un post telefonic. Rasimo este un partener "strategic" al Primariei.

ZIUA de Cluj asteapta cu interes o pozitie oficiala a societatii, asta in cazul in care Rasimo reuseste sa-si instaleze un telefon fix. De preferat cu fax, pentru ca are obligatia sa ofere destule informatii opiniei publice, care ii plateste in ultima vreme contracte grase.