Combinatul AZOMURES pare sa fi depasit, cel putin pe moment, gravele probleme cu care s-a confruntat in ultima perioada: cresterea semnificativa a pretului la gaz metan, materia prima indispensabila functionarii unui producator de ingrasaminte chimice, amenintarile permanente cu greva generala formulate de catre liderii Sindicatului Alternativa 2002 - apropos cum o duce Maria Dandarau pe la CNSLR Fratia, isi mai aminteste de ex-sindicalistii pe care ii indemna sa-si apere drepturile doar in strada?

Miercuri, de la ora 10, detinatorii de actiuni la AZOMURES se vor intalni in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Ordinara, in situatia in care se va intruni cvorumul. Daca nu, sedinta va fi reprogramata pe a doua zi, tot la sediul societatii si tot de la aceeasi ora.

Pe ordinea de zi a sedintei figureaza noua puncte care privesc fie raportarile financiare pe anul trecut prezentate de administratori, auditori, fie programul societatii si stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2005. Un punct separat se refera doar la programul de investitii ce urmeaza a fi derulat in acest an.

De asemenea, actionarii vor lua in discutie si modul in care se va repartiza profitul obtinut in urma exercitiului financiar din 2004.

Raportul privind gradul de indatorare al societatii va fi un alt punct cel putin interesant de pe ordinea de zi, in conditiile in care va fi, probabil, adus in discutie si impactul negativ al costurilor suplimentare pe care cresterea pretului la gaz metan le are asupra societatii.

Conform rezultatelor preliminare, pana la 31 decembrie 2004, AZOMURES a derulat afaceri in suma totala de 6.511 miliarde de lei. Combinatul a obtinut venituri in valoare de 7.111 miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au cifrat la 6.900 miliarde lei. Totodata, in raportul preliminar, profitul net al companiei a fost anul trecut de 293 miliarde lei.

Investitiile in mediu - prioritare

Probabil ca o parte din profitul AZOMURES va fi reinvestit, reprezentantii societatii fiind interesati sa finalizeze programul de conformare la mediu pe care si l-au asumat in contractul de privatizare.

Luna viitoare, spre exemplu, va fi pusa in functiune statia de epurare a apelor incarcate cu ioni de amoniu si ioni de azotat, ceea ce va insemna ca va fi stopata poluarea in aval a Muresului.

De altfel, conform declaratiei inspectorului - sef al Agentiei pentru Protectia Mediului, AZO si-a respectat toate obiectivele inscrise in programul de conformare semnat cu institutia pentru perioada 1998-2004.

In aceasta perioada, investitiile efectuate pentru protectia mediului au totalizat peste 24 milioane de dolari, iar, dupa cum subliniam, acestea vor continua si in acest an.

De asemenea, trebuie sa mentionam ca in ceea ce priveste implementarea Directivei 96/61/CE privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, AZO a primit o perioada de tranzitie pana in 2015 - una, de altfel generoasa - pentru adaptarea instalatiilor de producere a ingrasamintelor chimice la legislatia europeana.