Anul acesta, sarbatorile pascale s-au suprapus cu o alta sarbatoare, internationala, 1 Mai - Ziua Muncii. In aceste conditii, cateva mii de turisti au preferat sa uite de linistea sarbatorilor pascale si sa ia parte la petrecerile de 1 Mai de la malul marii.

Facand exceptie de petrecerile din cluburile de pe litoralul romanesc, tinerii au putut participa la diverse concerte si show-uri, au dansat, s-au plimbat pe falezele statiunilor, unii au facut si putina plaja, iar cei mai curajosi si o baie in mare.

Ca in fiecare an, nu au lipsit scandalagiii si problemele starnite de acestia si, de asemenea, problemele provocate de dezinteresul administratiei locale si centrale.

In Mamaia, atmosfera placuta si oameni, in general, linistiti, mai ales ca Politia si Jandarmeria au stat la vedere, astfel ca orice doritor de scandaluri sa fie intimidat de prezenta lor, iar cei dornici de distractii civilizate sa se simta in siguranta.

Turistii au preferat sa se distreze in marile cluburi din statiune, simtindu-se lipsa unor modalitati de relaxare alternative in cazul in care vremea nu este prea favorabila petrecerilor in aer liber.

Dintre cluburile care si-au primit oaspetii in noaptea de 1 Mai, de exemplu la Club Motor atmosfera era mai mult decat destinsa, animatoarele isi faceau numarul, spre deliciul constantenilor, dar si al bucurestenilor si a bacauanilor veniti in statiunea Mamaia. Pe de alta parte, nu toti prestatorii de servicii din Mamaia au fost fericiti odata cu venirea turistilor.

Multe hoteluri au fost inchise, iar marea majoritate a teraselor si restaurantelor si-au intampinat clientii in reconstructie.

In plus, se pare ca au fost si ceva scandalagii prin statiune, care au tulburat linistea publica din cateva hoteluri, dar patronii, de frica sa nu li se strice imaginea, nu s-au aratat dornici sa solicite ajutorul Politiei, ajutand astfel, inconstient, la sporirea actelor de vandalism din complexele turistice.

Un alt caz de inconstienta este si cel al unei tinere de 19 ani ce a fost oprita in trafic de politistii din cadrul Biroului de Politie Rutiera. Tanara, novice in ale soferiei, fiind intr-un stadiu avansat de ebrietate, nu mai era in stare sa se tina pe picioare si nici sa vorbeasca.

In plus, la hotelul Victoria din Mamaia trei tineri cu chef de scandal s-au imbrancit reciproc, moment la care au intervenit jandarmii si au aplanat conflictul. Cei trei s-au ales cu cate o amenda de 2 milioane lei fiecare.

Vama Veche - bautura si nudism

Nici anul acesta Vama Veche nu si-a dezmintit numele de cea mai nonconformista statiune a litoralului romanesc. La Vama Veche s-au strans cateva mii de tineri cu posibilitati materiale mai reduse sau rock-eri nostalgici, care poarta inca amintirea Vamei Vechi de odinioara.

„Vamaiotii" s-au distrat in modul clasic pentru aceasta localitate – bautura „din greu", nudism, desi vremea a fost destul de capricioasa, si practicanti, la propiu, ai sloganului „Make love not war".

Pentru ca o noapte la un motel le-ar fi scos din buzunare cel putin 500.000 de lei, „vamaiotii" au ales sa doarma fie in corturi, fie chiar sub cerul liber. Pe plaja au fost instalate cateva sute de corturi, chiar sub panoul care interzicea camparea in zona respectiva.

Nu au lipsit scandalurile si bataile, aplanate, cel putin din declaratiile politistilor, in scurt timp si fara victime. Pe aleile de acces catre plaja se puteau cumpara, in cele doua zile de Pasti, aproape orice, de la carti si ziare la hamburger-i si shaworme.

Obisnuiti cu nonconformismul turistilor din Vama, micii intreprinzatori le-au tinut isonul chiar si in denumirile date produselor pe care le vindeau.

Astfel, simplele clatite, comercializate la preturi cuprinse intre 30 si 100 mii de lei, au devenit „aruncate", „zgribulite", „dansa-ntransa", „vacaresti", „in scutece", „ciori perverse", etc.

si, ca de obicei, nu au lipsit consumatorii de droguri, evident, si drogurile, numai ca… neprinsi, cu toate ca IPJ Constanta si-a trimis, special, oameni sa verifice in acest sens.

La Neptun - cateva altercatii intre tinerii de bani gata

Neptunul, in contrast cu tinerii ce se aduna in Vama Veche, a ramas, ca in fiecare 1 Mai, fieful fitelor si masinilor de mii de euro. In schimb, frigul si ploaia au redus simtitor numarul turistilor din aceasta statiune, astfel incat mai putin de 2.500 de turisti au fost cazati pe sudul litoralului, spre deosebire de anii trecuti, cand se inregistrau peste 15.000.

„Anul acesta a fost un aflux foarte mare de constanteni, sositi din toate colturile judetului, iar turistii din tara nu au depasit 2.200 de persoane", afirma comisar sef Adrian Rapotan, adjunctul IPJ Constanta. Cum era de asteptat, hotelurile din statiune au devenit campuri de bataie pentru tinerii consumatori de alcool.

La Hotel „Miorita", cunoscut loc de intalnire de 1 Mai al scandalagiilor buni consumatori de alcool si al prostituatelor, fortele de ordine au intervenit pentru aplanarea unui conflict intre… doua „paliere". Incidentul a avut loc intre „palierul" constantenilor si cel al bucurestenilor, in urma caruia ambele „tabere" au iesit sifonate.

Din cauza nurilor unei tinere, trei baieti s-au ales cu avertisment, iar „marul discordiei" s-a ales, la randul sau, cu o amenda. In cursul bataii intre constanteni si bucuresteni au fost distruse mai multe obiecte de mobilier, dar patronul unitatii a preferat sa nu depuna reclamatie.

O alta altercatie a avut loc la Hotel „Neptun", unde tinerii au spart mai multe sticle de bautura in holul unitatii, dar si la Hotel „Scoica", unde, din gelozie, un constantean a spart usa in spatele careia se afla prietena sa.

Desi politistii si jandarmii din zona sunt inca in „stand by", la Neptun se pare ca marea majoritate a turistilor a si parasit statiunea, mai putin de 800 dintre acestia ramanand la mare si in a doua zi de Paste.

Si pentru ca numarul turistilor a fost extrem de redus fata de ceilalti ani, patronii de microbuze din Mangalia si-au scos paguba ridicand subit pretul calatoriilor in statiuni cu 25%.

Crima in Padurea Comorova

Padurea Comorova din Neptun a devenit, din nou, scena unor evenimente iesite din comun prin violenta cu care au fost infaptuite. In cursul serii din prima zi de Pasti, un grup de tineri din Mangalia se afla la Comorova, in zona cunoscuta printre localnici drept „Popasul Caprioarelor".

In mod traditional, Padurea Comorova este locul in care locuitorii orasului „evadeaza" in zilele de 1 Mai la iarba verde. Din pacate, ceea ce ar fi trebuit sa fie o zi de relaxare si buna dispozitie s-a transformat intr-o adevarata tragedie.

Accesul in zona in care se afla grupul de tineri se face pe un drum foarte ingust, drept printre copaci, pe care nu poate circula decat un singur autovehicul. La caderea serii, in jurul orelor 20.30, tinerii au decis sa plece catre Mangalia.

Drumul era insa blocat de un autoturism din Constanta, ai caror proprietari se aflau, la randul lor, in zona, pentru odihna „la iarba verde" si care tocmai isi montau cortul. Tinerii din Mangalia i-au rugat pe acestia sa isi mute masina pentru a putea elibera drumul.

Desi initial constantenii s-au conformat, mangaliotilor li s-a parut ca acestia o fac mult prea incet, astfel incat, in scurt timp, s-a ajuns, si dintr-o „tabara" si din cealalta, la injurii si chiar s-au lovit reciproc cu pumnii, picioarele si cu niste giurgiuvele din lemn.

In urma incaierarii generalizate Erhan semsedin, de 26 ani, din Mangalia, a decedat din cauza unor lovituri aplicate la cap. „Majoritatea celor prezenti se aflau in stare de ebrietate, iar cele aproximativ 20 de persoane implicate in scandal au versiuni diferite ale intamplarii", afirma comisar sef Adrian Rapotan. In urma anchetei si a cercetarilor s-a concluzionat ca L.

Eugen Florin, de 16 ani, din Constanta, l-a lovit in fata cu pumnul pe S. Erhan, acesta cazand pe spate si lovindu-se cu capul de sol. Dupa ce s-a ridicat a fost lovit de V. Claudiu Nicusor si P. Marius, ambii de 19 ani, din Constanta, dupa care a ramas nemiscat la sol. Ancheta in cazul tanarului din Mangalia a continuat pe tot parcursul zilei de luni, 2 mai.

Procurorul care ancheteaza omorul, Zafer Sadac, ne-a declarat ca, in urma necropsiei, s-a constatat ca decesul lui Erhan semsedin a fost violent si s-a datorat loviturilor primite si a impactului cu solul. „Tanarul prezenta un traumatism cranio-cerebral acut inchis si o contuzie meningo-cerebrala, precum si hemoragie craniana.

In zilele urmatoare ii vom ancheta pe toti cei implicati in acest scandal, pentru a stabili gradul de vinovatie al fiecaruia", ne-a declarat Zafer Sadac. Totodata, procurorul a tinut sa infirme zvonurile potrivit carora cele doua „tabere" s-ar fi cunoscut anterior, declarand ca intreg conflictul a avut un caracter „spontan".

Erhan semsedin tocmai absolvise Facultatea de Educatie Fizica si Sport si urma sa se angajeze.

Politia nu si-a facut simtita prezenta prin statiuni

Desi inspectorul sef Sorin Oprea, seful Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta, a promis ca de 1 Mai Politia va fi foarte bine organizata pentru a face sederea turistilor cat mai placuta, iar acolo unde vor fi probleme politistii vor coopera cu mass-media pentru a informa publicul asupra diferitelor incidente, unele cadre din politie au inteles acest lucru total anapoda.

Asa se face ca in noaptea de 1 spre 2 mai, orele 2.00, la postul de politie din Neptun, politistii de serviciu au fost mai degraba pusi pe glume proaste, comentand ca reporterul „Replica" „umple spatiul din sectia de politie degeaba" si ca, sub nici o forma nu vor furniza informatii.

La postul de politie Costinesti, in aceeasi noapte, orele 3.00, ofiterii de serviciu pareau atat de adormiti incat au afirmat ca „nu au existat incidente".

Realitatea era, pe strazi, cu totul alta, iar in statiune nici urma de politist, asta in timp ce tinerii puternic sub influenta alcoolului se intorceau de pe la discoteci, consumand bauturi alcoolice pe strada, spargand sticle, urland si injurand de mama focului.

Tot in noaptea de 1 Mai, in statiunea Eforie este un adevarat mister cu ce s-au ocupat politistii, deoarece, pe la orele 4 dimineata, la postul de politie din localitate am fost intampinati la intrare de un impunator grilaj de fier si un lacat.

Intr-un final, inspectorul sef Sorin Oprea, referitor la scandalurile din statiunile litorale, a dat vina pe consumul excesiv de alcool al tinerilor, nu pe faptul ca Politia nu si-a facut simtita prezenta asa cum ar fi trebuit. Dar probabil ca dansul este informat nu neaparat asa cum trebuie de vechile cadre, cu mai vechi obiceiuri si mentalitatea asijderea…