Statiunea Venus a fost sambata, 28 mai a.c., gazda unui seminar organizat de Fundatia Colegiului National de Aparare, la care au participat, printre altii, presedintele fundatiei, general Mihail Ozun, vicepresedintele colegiului, general Lucian Ifitimie, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, rectorul Universitatii „Andrei Saguna", prof. dr. Aurel Papari, prof. universitar dr. Gheorghe Dumitrascu, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta.

Participantii la seminarul-dezbatere au subliniat, in alocutiunile lor, importanta stategica pe care zona Marii Negre o are ca membra a NATO si mai ales pe care o va capata in contextul aderarii Romaniei la UE. Lector universitar dr. Marian Zidaru, profesor in cadrul Universitatii „Andrei Saguna", a prezentat pe larg situatia geo-politica a zonei Marii Negre, asa cum a evoluat din 1989 si pana in prezent, precum si problemele actuale ale tarilor din aceasta regiune.

„Zona Marii Negre a revenit in atentia internationala dupa 1989, la prabusirea imperiului sovietic si atunci cand structurile europene au inceput sa „avanseze" catre est. Tot in aceasta perioada au fost descoperite si resursele naturale din zona Marii Caspice.

Aceste fenomene au creat o serie de „convulsii" – riscuri si amenintari ale zonei: conflicte etnice si teritoriale, revendicari teritoriale, probleme generate de tranzitia catre economia de piata, puterea scazuta de cumparare a locuitorilor noilor democratii si, mai ales, dezvoltarea unor structuri mafiote, care se ocupa cu traficul de arme, droguri, substante periculoase", a declarat lector universitar dr. Marian Zidaru.

Zona Marii Negre a fost prezentata de participanti ca fiind alcatuita din trei subregiuni – partea de nord, care cuprinde Federatia Rusa, Ucraina, Republica Moldova, cea de a doua regiune, in care, alaturi de Romania se mai afla Turcia si Bulgaria, dar si regiunea ce include Cecenia si Georgia.

Fiecare dintre aceste tari trece in prezent prin dificultatile mentionate mai sus.

Federatia Rusa are de luptat cu tendinta de a reveni la vechea politica teritoriala, Ucraina se confrunta cu o acuta criza interna de natura etnica, in Republica Moldova are loc o criza transnistreana, tarile din cea de a doua regiune sunt punctele principale ale traficului de droguri din zona Orientului Mijlociu, aici aparand o „noi mafii" – cea albaneza si cea sarba, care efectueaza un intens trafic cu droguri, arme si arme nucleare.

Riscul de securitate in zona Marii Negre priveste mai multe aspecte, subliniate de Simona Malescu, cursant al seriei XIV a Colegiului National de Aparare.

„Este vorba de institutionalizarea fenomenului de crima organizata, de dezvoltarea economiei subterane, de prevalenta coruptiei in piramida guvernamentala", a subliniat Simona Malescu.

„European Neighbourhood Policy" – noul concept al Uniunii Europene fata de vecini va duce, in momentul aderarii, la elaborarea unor strategii pentru colaborarea regionala, o mai mare implicare a UE in managementul conflictelor, consilidarea democratiei si implicarea financiara in infrastructura tarilor membre, mai ales in aceea a sistemului energetic.

Participantii la seminar au enumerat si cateva dintre masurile care ar duce la diminuarea si chiar disparitia problemelor Marii Negre – cooperarea NATO-UE-OSCE, sprijin economic din partea tarilor cu o traditie democratica si cooperarea internationala in vederea combaterii criminalitatii transfrontaliere.

Fundatia Colegiului National de Aparare va infiinta, in scurt timp, la Constanta, o prima filiala. Deja judetul Constanta are foarte multi membri in aceasta fundatie, astfel incat, conform statutului, este imperios necesara aparitia acestei filiale, dupa cum a aratat conducerea institutiei.