Un timisorean in varsta de 72 de ani a devenit tata, in urma aplicarii tehnicii de fertilizare in vitro si prin intermediul unei mame purtatoare. Uluitoarea performanta medicala a fost obtinuta, recent, tot la Clinica Universitara "Bega", din Timisoara, unde au fost facute primele investigatii si tratamente si in cazul celei mai batrane mame din lume.

Adriana Iliescu a nascut o fetita, la inceputul acestui an, intr-o maternitate din Bucuresti, dupa noua ani de incercari. Ea este considerata mama purtatoare, fiindca i s-au implantat in uter embrionii conceputi in epubreta din ovocitele si spermatozoizii unor donatori tineri. Paradoxal, in ambele cazuri, profesia controversatilor parinti varstnici este cea de profesor universitar...

Sotii care au apelat la tehnica fertilizarii in vitro si-au pierdut singurul fiu, in urma cu cativa ani, intr-un tragic accident. Si-au dorit, totusi, un mostenitor, motiv pentru care au infiat un baiat. Destinul a facut ca fiul adoptiv sa le insele asteptarile si sa le provoace o noua suferinta: pedeapsa cu inchisoarea pentru comiterea unei crime.

|n ciuda faptului ca ambii soti au peste 70 de ani, si-au dorit un copil cu care sa aibe legatura de sange. Ultima solutie la care au recurs a fost tehnica fertilizarii in vitro si mama purtatoare. Ca sa-si realizeze visul de a deveni, din nou, parinti, ei au luat legatura cu prof. dr.

Ioan Munteanu - specialistul care a reusit, pentru prima data in Romania, sa foloseasca tehnica fertilizarii in vitro pentru nasterea unui copil. |n paralel, au cautat o femeie dispusa sa poarte sarcina. |n urma unui anunt la mica publicitate, au fost sunati de o tanara, care s-a aratat interesata de aceasta colaborare...

Mama purtatoare nu-si vede copilul

Dupa mai multe incercari de laborator, s-a reusit obtinerea embrionului format din spermatozoizi proveniti de la tatal natural, in varsta de 72 de ani, si ovocitele prelevate de la mama purtatoare, in varsta de 22 de ani. "|n acest caz s-a folosit tehnica ICS (intracitoplasmatic sperm injection) ceea ce inseamna ca membrana ovocitului este «sparta» prin metoda mecanica sau fascicul laser.

Prin acel orificiu s-a introdus spermatozoidul si s-a creat embrionul uman. Metoda se practica in situatiile in care exista deficit de spermatogeneza, adica spermatozoizii sunt lenesi. Femeii i se face un tratament special de stimulare pentru a obtine mai multe ovocite care sa fie fecundate.

Recoltarea ovocitelor a fost o mare problema, pana cand a aparut ecografia, care pune in evidenta ovarul cu mai multe ovocite. |nainte de ovulatie se face punctie ovarului pe ghidaj transvaginal, prin ghidaj ecografic. Se pot recolta trei-patru sau mai multe ovocite, care sunt fecundate cu spermatozoizi de la sot, partener sau donator.

Pot rezulta mai multi embrioni, dintre care sunt selectionati cei mai buni, de regula doi sau trei. Acestia se implanteaza in uterul mamei purtatoare. |n cazul acesta, unul singur s-a dezvoltat normal si, in cele din urma, a fost adusa pe lume o fetita. Copilul are o jumatate din cromozomi de la tatal lui biologic si cealalta jumatate de la tanara care a donat ovocitele.

Dupa nastere, mama purtatoare nu a vut dreptul sa vada copilul sau sa-l alapteze. De regula, noi evitam contactul dintre mama purtatoare si nou-nascut, ca sa nu se stabilileasca nici un fel de legaturi maternale. Dupa cate stiu eu, cred ca este vorba despre cel mai varstnic tata din tara", ne-a dezvaluit prof. dr. Munteanu.

O "afacere" de 20.000 de euro?

Tanara A.C. a acceptat rolul mamei purtatoare, fara sa se gandeasca, in prima faza, care pot fi consecintele acestui experiment genetic. Ineditul situatiei a atras-o cel mai mult, in conditiile in care tocmai incheiase un capitol important din viata ei: un mariaj esuat, in urma caruia a ramas sa-si creasca singura fiica in varsta de numai trei ani. "Nu voiam sa mai aud de nici o relatie.

Anuntul din ziar m-a facut curioasa si am sunat sa vad daca este vorba despre o farsa sau e pe bune. Am spus ca pot fi mama purtatoare, ca am nascut un copil pe care-l cresc singura, si ca ma intereseaza oferta lor. Am lasat numarul de telefon si am asteptat sa fiu cautata. Dupa cateva zile, vazand ca nu mai suna, maica-mea, care era si ea nerabdatoare, zicea ca nu ma vor alege pe mine.

La vreo doua saptamani, am fost anuntata de familia care a dat anuntul ca vor sa fiu eu mama purtatoare. |nainte de a-mi implanta embrionul, mi-au facut tot felul de investigatii medicale, care sa stabileasca daca sunt perfect sanatoasa si pot duce sarcina fara probleme. Pana la nastere, am fost monitorizata indeaproape de medicii de la Maternitatea «Bega». Am nascut prin cezariana.

Nu am vazut copilul si, drept sa va spun, nu simt nimic pentru el. Este ciudat, dar nu m-am atasat de el deloc in perioada sarcinii. A fost cu totul altfel decat in cazul copilului meu. Cred ca mi-am intiparit in minte ca sunt o mama purtatoare si nimic altceva. Stabilisem prin contract ca nu voi avea nici un fel de pretentii asupra copilului si-l voi preda mamei adoptive.

Nu l-am vazut niciodata si nici nu-mi doresc acest lucru. De ce am acceptat sa fiu mama purtatoare? Chiar nu-mi dau seama. Din teribilism, curiozitate, lipsa de ocupatie, sa incerc o noua senzatie... Nu a fost vorba de bani, cum s-ar putea crede. Am acceptat si pentru ca parintii mei nu s-au opus fatis. Am luat-o ca pe o incurajare tacita. A fost o experinta interesanta, netraumatizanta.

Oricum, a doua oara nu as mai accepta postura de mama purtatoare, desi am fost intrebata inclusiv de medici daca as mai fi dispusa sa mai port o sarcina pentru un alt cuplu", ne-a povestit A.C., care s-a refacut rapid dupa nastere si, deja, s-a angajat ca barmanita intr-un local din oras.

Desi sustine ca nu a fost influentata de recompensa financiara, de obicei, in astfel de cazuri sunt vehiculate sume care pot ajunge pana la 20.000 de euro. Ea este, de altfel, cea mai tanara mama purtatoare care a nascut la Clinica "Bega". La polul opus, intre cele zece mame purtatoare care au participat la asemenea experimente, cea mai varstnica are 35 de ani si este din Arad.

Ea acceptat sa fie, pe rand, mama purtatoare pentru doua cupluri, in timp ce-si creste cei doi copii ai sai. |n cei zece ani de activitate ai Centrului de laparoscopie, chirurgie laparoscopica, fertilizare in vitro si embriotransfer din Timisoara au fost realizate peste 700 de fertilizari in vitro, iar peste 500 de copii au fost nascuti prin tehnica reproducerii umane asistate.

Costurile unei sarcini obtinute prin fertilizare in vitro depaseste 2.000 de euro in Romania, in timp ce in SUA investigatiile si tratamentele necesare pentru a avea un astfel de copil se ridica la 12.000 de euro.

O lege care stopeaza experimentele genetice

La doar cateva luni de la recordul Adrianei Iliescu, care a starnit controverse in medicina mondiala, in Romania a intrat in vigoare o lege care reglementeaza reproducerea umana asistata. "Nu comentez aceasta lege, care este onorabila. Am fost consultati inainte de a se face si pot spune ca s-a tinut cont de sugestiile noastre", spune prof. dr. Munteanu, referindu-se la aceasta lege.

Una dintre cele mai importante prevederi din lege se refera la cuplurile care opteaza pentru una dintre tehnicile reproducerii umane asistate, care, obligatoriu, trebuie sa aiba varsta biologica pentru procreere. Tehnicile de reproducere umana asistata medical permise sunt inseminarea artificiala, fecundarea in vitro si transferul de embrioni.

Cele interzise sunt inseminarea artificiala si transferul de embrioni post-mortem, interventiile la cazurile de infertilitate datorate varstei si interventii la cuplurile care nu pot face dovada unei vieti comune stabile.

Inainte de inceperea procedurilor, intre viitorii parinti si mama purtatoare se incheie, prin notarul public, cateva acte autentificate, printre care consimtamantul mamei purtatoare, declaratia mamei purtatoare privind cedarea drepturilor parentale, acceptul mamei purtatoare de neconsemnare a datelor sale de identitate in certificatul de nastere al copilului, in actele civile si in nici un alt inscris oficial privind maternitatea copilului.

De asemenea, intre cele doua parti se incheie un contract, in care se specifica drepturile si obligatiile partilor, dintre care cea mai importanta este suportarea cheltuielilor legate de sarcina de catre cuplul reproductiv asistat medical.

Medicii implicati in reproducerea umana asistata pot fi sanctionati penal cu amenzi de pana la 400 milioane de lei daca se constata ca au efectuat manipulari genetice pe embrioni sau comert cu embrioni.